Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vermeersch vijfde in Hoogerheide

Vermeersch vijfde in Hoogerheide

Sport
28/01/2019

De Nederlander reed in de voorlaatste ronde weg bij Toon Aerts, die tweede werd en voor Wout van Aert eindigde. Daardoor pakt de Belgische kampioen de eindzege in de wereldbeker en mag België acht renners meenemen naar het WK in Denemarken. Tim Merlier wordt opgevist. 

Aerts neemt initiatief

In Hoogerheide stond niet alleen de dagzege op het spel, ook de strijd om het eindklassement tussen Wout van Aert en Toon Aerts beloofde een spannend spektakel. In tegenstelling tot de andere wedstrijden waarin Mathieu van der Poel aan de start kwam, kenden we geen blitzstart van de Nederlander die eind vorige week terugkeerde van stage in Spanje. Van Kessel en Hermans namen de openingsmeters voor hun rekening. Daarna nam Toon Aerts het initiatief, zeker nadat hij zag dat grote rivaal Wout van Aert zijn start had gemist en ook nog eens de materiaalpost inreed.

(lees verder onder de foto)

Van Aert blijft jagen

De Belgische kampioen trok op pad met Mathieu van der Poel. Van Aert moest achtervolgen en hard knokken om in derde positie te verzeilen, al bleef het verschil aan de eerste passage aan de finish nog beperkt: vijf seconden. Het duo Van Kessel-Hermans volgde op 12 tellen. Opvallend, Van der Poel bleef in het wiel van Toon Aerts. Die bepaalde het tempo en uiteindelijk zou hij zelfs een kloofje slaan op de Europese kampioen. Van Aert gaf zich niet gewonnen en bleef jagen. Hij kwam bij Van der Poel en zag zijn achterstand beperkt tot acht seconden na de tweede ronde.

(lees verder onder de foto)

Secondenspel

 

Samen doken ze ronde drie in, op zoek naar Toon Aerts. Geleidelijk aan vond Van der Poel zijn benen van de voorbije weken. Hij liet Van Aert achter zich en zette zijn tocht richting Aerts verder. Het bleef een secondenspel, want Van der Poel volgde na drie rondes op acht seconden van de Belgische kampioen, Van Aert op 11 tellen. Uiteindelijk zou de Europese kampioen zich ontdoen van de wereldkampioen en iets voorbij halfweg cross pikte hij aan bij Aerts. Een tijdlang reden ze samen op kop. Van Aert zag zijn achterstand aandikken tot 21 seconden, maar hij liet het hoofd niet meteen hangen en kwam opnieuw op 13 tellen van de leiders.

Vermeersch vijfde

Tot Van der Poel versnelde in de voorlaatste ronde. Aerts moest een gaatje laten en dat liep op tot 10 seconden bij het ingaan van de slotronde, Van Aert moest toen al een halve minuut prijsgeven en zou niet meer in de buurt komen van de eerste twee plekken. De zege ging naar Van der Poel, Aerts pakte de tweede plek. Van Aert moest vrede nemen met de derde plaats en verspeelde zo zijn leidersplaats aan de Belgische kampioen. Achter dit trio gaapte een groot gat, want Corné van Kessel finishte op 2:29 als vierde. Gianni Vermeersch werd vijfde.

(lees verder onder de foto)

Lees ook

Auteurs: