Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Voorlopig geen proefeiland voor de kust van Knokke-Heist

Voorlopig geen proefeiland voor de kust van Knokke-Heist

Nieuws
14/08/2018

Dat meldt federaal staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) dinsdag. De voorwaarden die De Backer had gesteld in zijn marien ruimtelijk plan (MRP) zijn niet vervuld.

Tegen de aanleg van het eiland tekende de Knokse burgemeester graaf Leopold Lippens verzet aan. Hij maakte vorige week bekend dat hij een gespecialiseerd advocatenkantoor de opdracht had gegeven alle juridische middelen in te zetten om de bouw van het proefeiland tegen te houden. De storm kan nu gaan liggen, want het eiland komt er voorlopig niet, zegt staatssecretaris De Backer.

Het proefproject leeft niet alle strenge voorwaarden van De Backers MRP na. "Het is nu aan Vlaanderen, en (minister van Openbare Werken) Ben Weyts, om aan te tonen dat een eiland op deze plek de énige manier is om het charmante Knokke te beschermen."

Burgemeester Lippens tevreden

Burgemeester van Knokke-Heist Leopold Lippens reageert via een schriftelijke mededeling tevreden: "Het doet burgemeester Graaf Leopold Lippens veel plezier dat staatssecretaris Philippe De Backer niet bang is om in verband met het geplande proefeiland standpunten in te nemen die logisch zijn. Het is belangrijk dat wetenschappelijk wordt bewezen dat een testeiland het beste alternatief is. De gemeente Knokke-Heist wenst ook nauw betrokken te worden bij alle stappen van het Complex Project Kustvisie van de Vlaamse regering en het bijhorende onderzoek."

Bekijk ook

Auteurs: 
Belga

Volg de Focus en WTV festivalreporter