Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Knokke begint juridische strijd tegen kusteiland

Knokke begint juridische strijd tegen kusteiland

Nieuws
09/08/2018

Dat schrijven Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en De Standaard. De Vlaamse regering wil onderzoeken of zo'n kunstmatig eiland, dat een kilometer in zee zal komen, Knokke beter beschermt tegen zware stormen, die voor grote schade en overstromingen kunnen zorgen. Is dat het geval, dan komt er een langgerekt eiland.

Affichecampagne

Maar Lippens is ervan overtuigd dat een eiland zo dicht bij het strand toeristen zal afschrikken, de waarde van appartementen op de zeedijk zal doen instorten en waterrecreatie onmogelijk zal maken, doordat er nog amper golven zullen zijn. Nog volgens de burgemeester van Knokke zullen zich in de rustige wateren tussen het eiland en het strand straks ook binnenschepen wagen, "waardoor we een open riool van scheepsolie en afval krijgen". Intussen verspreidt de burgemeester 7.000 affiches in de gemeente met een niet mis te verstane boodschap. (Lees verder onder de foto)

Reactie N-VA

De lokale afdeling van N-VA in Knokke-Heist pikt het niet dat de burgemeester bijzonder kritisch is voor bevoegd minister Ben Weyts. Volgens hen is de campagne tegen het proefeiland een verkiezingsstunt en doet de burgemeester aan paniekzaaierij. "Dit is paniekzaaierij. Er is in het marien ruimtelijk plan een artikel bijgevoegd dat ondertekend is door alle ministers. Daarin staat dat er een zone is afgebakend voor een proefeiland om te zien wat een eilandje  zou kunnen betekenen voor kustverdediging", zegt N-VA'er Jacques Reyniers. "Mijn laatste informatie is dat het eiland nu een kilometer lang en maar 300 meter breed zou zijn. Bovendien is het enkel zichtbaar bij laag water".

    Auteurs: