Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Lippens roept op tot verzet tegen proefeiland voor kust Knokke-Heist

Lippens roept op tot verzet tegen proefeiland voor kust Knokke-Heist

Nieuws
28/06/2018

"Als deze plannen uitgevoerd worden, betekent dat het einde van Knokke-Heist als badstad", zegt Leopold Lippens. Hij noemt de beslissing van de Vlaamse regering ook degoutant en stelt dat de kust op deze manier kapotgemaakt wordt.

De kustburgemeester heeft het over het nieuwe Marien Ruimtelijk Plan (MRP) voor de Noordzee, dat vanaf 2020 ingaat. Daarin staat er een ontwerp om ter hoogte van Knokke-Heist een soort testeiland aan te leggen. Dit eiland moet de kust op lange termijn beschermen tegen de stijgende zeespiegel en de duizendjarige storm en zou op slechts één kilometer van het strand komen.

"Kustzone wordt zielloos kanaal"

Lippens ziet de komst van dat eiland dus helemaal niet zitten. "De plannen zijn verontrustend voor onze prachtige badplaats en zullen onze kustzone tot een zielloos en doods kanaal herleiden", aldus de burgemeester. Hij roept de inwoners van zijn stad dan ook op om zo snel mogelijk een petitie te ondertekenen.

Weyts: "Slechts één van de mogelijkheden"

Ondertussen reageerde Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). Hij stelt dat er verschillende scenario's onderzocht worden om de kustbescherming op lange termijn vorm te geven. De minister benadrukt ook dat het scenario van de zeewering op het proefeiland slechts één van de mogelijkheden is. Tegen 2020 moeten de federale vergunningsaanvraag en het technisch ontwerp volgens hem klaar zijn.

“We voorzien dit proefeiland net om te voorkomen dat de kust letterlijk kapot zou gaan. De mogelijke effecten die door Lippens worden gesuggereerd zoals het ontbreken van golven zullen zich niet voordoen bij de aanleg van een beperkt proefeiland voor de kust van Knokke. Die aanleg heeft net als bedoeling om hieruit te leren en eventuele negatieve effecten zoveel als mogelijk te vermijden in de toekomst. Burgemeester Lippens weet dat. Het is trouwens meermaals met hem besproken tijdens het overleg met alle kustburgemeesters.”

Bekijk ook

Volg de Focus en WTV festivalreporter