Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

"Deelnemers jeugdkampen vooraf laten testen is moeilijk"

"Deelnemers jeugdkampen vooraf laten testen is moeilijk"

Nieuws
12/07/2021

Dat zegt de vereniging Scouts en Gidsen Vlaanderen, die erop wijst dat momenteel zo'n 23.000 kampen vertrekkensklaar staan. Testing is bovendien een momentopname en niet juridisch afdwingbaar voor kampen die dezer dagen starten, luidt het. De jeugdbeweging reageert hiermee op een uitspraak van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zondag op het VRT-journaal. Die riep jeugdbewegingen op alle deelnemers van een kamp te laten testen voor vertrek.

"Indien kinderen zonder symptomen op kamp vertrekken, is een kampbubbel met activiteiten in buitenlucht de meest veilige plek deze zomer: mét toezicht van verantwoordelijke leiding en een noodprocedure die effectiviteit heeft bewezen", zegt woordvoerder Jan Van Reusel. Hij benadrukt ook dat uit de praktijk op het terrein blijkt dat er zeer weinig effectieve besmettingen zijn, "met slechts bij negen van de nu 850 lopende scoutskampen een positief geval". Van Reusel wijst tot slot op het "grote contrast" met wat elders in samenleving wordt verwacht. "Het zou bijzonder cru zijn naar jongeren die zich nu zwaar engageren voor de organisatie van coronaproof jeugdkampen, om hen plots te belasten met extra criteria die geen meerwaarde of garantie bieden op een veiliger verloop", aldus de woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Dalle: "Spelregels niet veranderen tijdens de match"

Ook Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle kant zich tegen het voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Volgens Dalle zijn er maanden geleden strikte regels en protocollen afgesproken om jeugdkampen op een veilige manier te organiseren. Vooraf testen is toen niet afgesproken. "We gaan de spelregels niet veranderen tijdens de match", zo zei Dalle maandag in De Ochtend op Radio 1.

Volgens Benjamin Dalle zijn er maanden geleden al strikte afspraken en protocollen vastgelegd die ervoor moeten zorgen dat de jeugdkampen en -activiteiten op een veilige manier kunnen verlopen. De situatie wordt ook op de voet gevolgd en uit cijfers van Scouts & Gidsen Vlaanderen blijkt dat er momenteel maar een probleem is in 9 van hun 850 lopende kampen.  Over de (on)zin van vooraf testen is volgens Dalle maanden geleden een "grondige discussie" gevoerd, ook binnen het Overlegcomité. "We gaan de regels nu niet 'en cours de route' aanpassen", zegt de CD&V-minister. "De vele vrijwilligers in de sector moeten zich al aan heel strikte regels houden. We gaan daar niet nog iets aan toevoegen. Het lijkt me niet gepast om al die vrijwilligers nu nog een extra verplichting en zorg op te leggen", aldus nog Dalle.

Lees ook:

Auteurs: 
Belga