Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Spoeddienst AZ Zeno Blankenberge veel langer onderweg

Spoeddienst AZ Zeno Blankenberge veel langer onderweg

Nieuws
06/08/2018

Patiënten moeten nu naar Oostende, Brugge of Knokke gebracht worden omdat er geen gespecialiseerde spoedgevallendienst meer is in Blankenberge. "Onze ambulances zijn taxi's geworden", zegt Frank Lescrauwaet, algemeen directeur bij AZ Zeno.

Eind maart werd de erkenning van de spoedgevallendienst Blankenberge aangepast van een gespecialiseerde spoed naar een eerste opvang spoed. AZ Zeno had namelijk, als enige ziekenhuis in Vlaanderen, twee erkende MUG-eenheden, op basis van enkele specifieke regio-eisen, zoals toerisme, vergrijzing en de grote kansarmoede. Maar het huidige wettelijk kader van federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block voorziet maar één MUG-eenheid, en die zit bij de vestiging van AZ Zeno in Knokke-Heist. AZ Zeno startte daarom met een PIT (paramedisch interventieteam), als alternatief voor de MUG. Dat is een ambulance bemand met een ambulancier vanuit de zone en een verpleegkundige van AZ Zeno. Op die manier worden ernstige voorvallen gedekt. Ze kunnen echter niet terecht in Blankenberge omdat de gespecialiseerde spoedgevallendienst verdwenen is.

"Doden"

Op 133 interventies vielen drie slachtoffers. "Dat hadden er veel meer kunnen zijn zonder de PIT", aldus Lescrauwaet. "We hebben altijd gezegd dat er doden zouden vallen. De PIT is een taximaatschappij geworden voor andere ziekenhuizen, weliswaar op onze kosten." Dat weegt niet enkel op de werkdruk van de ambulanciers en verpleegkundigen, maar ook op de vervoerskosten van de patiënt. Bovendien komt de permanentie van de ambulances in het gedrang. Nog erger is het voor de minder ernstige oproepen bij de 100-centrale. 93 procent van die mensen zou perfect kunnen geholpen worden in Blankenberge, maar ook zij moesten vervoerd worden. "Sommige ambulances moeten soms anderhalf uur rijden, terwijl ze na tien tot twaalf minuten al terug bij ons zouden kunnen zijn. Dit systeem is ronduit ridicuul", aldus Lescrauwaet.

"Oost-Indisch doof"

"220 van de 365 dagen zitten we met een bevolking van 80.000 tot zelfs 100.000, door het toerisme. Dus het aantal incidenten verveelvoudigt vaak, en ook die mensen moeten rondgevoerd worden", aldus burgemeester Ivan De Clerck. "Ook Brugge, Knokke en Oostende zitten heus niet te wachten op extra aanvoer van patiënten die perfect hier kunnen behandeld worden." Voor wie zich zelf aanmeldt bij spoed in Blankenberge is er geen probleem. AZ Zeno en Blankenberge vragen dus een uitzondering op het wettelijk kader. "Maar de minister blijft Oost-Indisch doof en wil niet afwijken van dat wettelijk kader. Het zou hen nochtans geen cent meer kosten", aldus Lescrauwaet. "Dit is niet werkbaar op lange termijn. Brussel heeft geen besef hoe onze kust functioneert. We worden behandeld als de appendix van België", aldus de burgemeester. AZ Zeno bevestigt ook dat de vestiging in Blankenberge blijft. Meer zelfs, dit najaar starten grote infrastructuurswerken die twee jaar zullen duren. De werking blijft verzekerd.

Lees ook:

 

 

Auteurs: 
Belga

Volg de Focus en WTV festivalreporter