Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Schrijver Pieter Aspe overleden op 68-jarige leeftijd

Schrijver Pieter Aspe overleden op 68-jarige leeftijd

Nieuws
01/05/2021

Aspe kampte al sinds vorige zomer met gezondheidsproblemen. Na een ziekbed van twee weken is hij overleden in het AZ Sint-Jan in Brugge. Daar verbleef hij vorig jaar ook al ruim twee weken met longproblemen.

Pieter Aspe was een van de succesvolste schrijvers in Vlaanderen van de afgelopen decennia. Hij geldt als één van de grondleggers van het misdaadgenre in Vlaanderen en verwierf onder meer bekendheid met zijn thrillers rond commissaris Pieter Van In. Zijn werk werd in tien talen vertaald. In 2010 kreeg Aspe de Hercule Poirot Oeuvreprijs voor zijn gehele oeuvre.

De 10-delige tv-reeks Aspe is gebaseerd op de boeken en personages van Pieter Aspe. Van zijn boeken werden wereldwijd meer dan 3,5 miljoen exemplaren verkocht. In 2018 richtte hij zijn eigen uitgeverij op, Aspe NV. In 2020 vierde hij 25-jarig schrijverschap.

Pieter Aspe laat zijn derde echtgenote Tamara na, en twee dochters uit een eerder huwelijk. De uitgeverij meldt dat de uitvaartplechtigheid zal plaatsvinden in besloten kring. In augustus 2016 verloor Aspe nog zijn toenmalige vrouw Bernadette Vandenbroucke (53) aan kanker. Eerder was hij ook getrouwd met Francine, die vorige week zou zijn gestorven.

Samenwerking met Marec 

De laatste jaren was Aspe heel bekend omwille van zijn samenwerking met cartoonist Marec, ook uit Brugge. In april 2018 richtten ze samen, naar aanleiding van Aspes 65ste verjaardag, een eigen uitgeverij op: Aspe NV. Op die leeftijd toonde de schrijver zich nog heel ambitieus: "In principe kan een mens dan met pensioen gaan. Maar je kan ook nog iets anders doen. Ondernemen bijvoorbeeld, samen met een van mijn beste vrienden dan nog."

(lees verder onder de video)

 

Dat is ook wat we in 2012 konden filmen, toen Aspe bij de voorstelling van zijn 30ste boek over commissaris Van In vooruitblikte naar zijn 'oude dag'. 

 

Later in 2018 werkte het duo nog samen, aan het boek 'Dossier van de Duivel'. Het idee kwam van Aspe, die een eigen verhaal schreef over een stukje duister Brugs verleden, met zwarte missen en wulpse dames. Marec zorgde voor verrassende tekeningen. De voorstelling van het boek was op zijn minst gezegd 'onthullend'. Bekijk hier de reportage die we toen maakten. 

Boekenbeurs

Een heel andere kant van Aspe zagen we in oktober 2018, toen hij besliste om geen boeken te signeren op de Boekenbeurs in Antwerpen. Dat deed hij uit protest tegen de hoge toegangsprijs. In 2017 was dat niet het geval. 

Einde van Van In, meteen een nieuw begin

In maart 2017 kondigde Pieter Aspe het afscheid van zijn thrillerreeks rond commissaris Van In aan. De 40ste roman, Argus, zou de afsluiter zijn van een uiterst populaire reeks. In aanwezigheid van acteur Herbert Flack, die commissaris Van In speelt in de tv-reeks, kondigde hij de beslissing aan op een opmerkelijke plaats.

(lees verder onder de video)

 

Een maand later was er al een nieuw boek: 'Blankenberge Blues', een thriller met een wel heel bijzonder onderwerp... Nog in 2017 stelde Aspe de graphic novel 'De Butlerknop' voor, ook in samenwerking met Marec. 

Theatervoorstellingen

In januari 2015 ging 'Moord in het Theater' in première, een interactief toneelstuk van Aspe. Commissaris Pieter Van In probeert een moord op te lossen, en ook het publiek kreeg een grote rol. Zelfs in de pauze van de toneelvoorstelling liep zijn onderzoek door...

(lees verder onder de video)

 

In 2016, enkele maanden na het overlijden van zijn tweede echtgenote, werden opnames ingeblikt voor een tweede theaterversie van één van Aspes boeken. Wij waren erbij. "Aspe 2: Het Dodelijk Jubileum" was vanaf het voorjaar van 2017 in de zalen te zien.

Alles goed?

In 2012 was Pieter Aspe te gast in ons toenmalig programma 'Alles Goed'. Bekijk hieronder het videofragment. 

Auteurs: 
Belga
Nathan Vandamme