Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Felle brand in klooster Heule

Felle brand in klooster Heule

Nieuws
20/04/2021

De felle brand in het klooster ontstond rond half zeven vanmorgen, rond de kapel. Klusjesman Eddy Vandooren ontdekte de brand en belde meteen de brandweer. De vlammen sloegen metershoog door het dak. De 21 kloosterzusters, de Zusters van Liefde, werden geëvacueerd naar hun ander gebouw in de Steenstraat in Kortrijk. Verdere opvang is intussen voor hen ook voorzien.

De brand vernielde de kapel en ook de zolder van het klooster is compleet verwoest. Bij het klooster hoort ook de school Spes Nostra. Die riep via Facebook haar leerlingen op om niet naar school te komen. Die blijft dan ook de hele dag gesloten.  

Om 9u00 geblust, wel controle op stabiliteit nodig

De brand was rond 8u30, na 2 uur blussen, onder de controle. Jean-Pierre Demeestere, Luitenant brandweerzone Fluvia: “ We moeten alleen nog nablussen, alle gevaar naar uitbreiding is geweken. Hoe groot de schade is, weten we niet. Zo is er mogelijk instortingsgevaar. De stabiliteit van de gebouwen moet onderzocht worden door experts.” (zie interview onderaan dit artikel)

Oorzaak nog niet bekend

Volgens de brandweer is de brand mogelijk ontstaan in een zijgebouw, een trappenhal die het klooster met de kapel verbindt. “Toen wij ter plaatse kwamen, stond dat bijgebouw in brand. Door het droge houten dakgebinte kon het vuur zich snel verspreiden. Toch hadden wij het vuur snel onder controle, dankzij de inzet van drie hoogtewerkers. Een aanval langs binnen beneden was niet mogelijk, wegens te gevaarlijk. Maar we zijn er toch in geslaagd om de brand beperkt te houden tot de kapel, op de zoldering van het klooster na.”

Majoor Chris Deryckere vult aan: “Het moeilijkste voor ons was dat het gebouw helemaal ingesloten zit tussen andere gebouwen. De schade is groot. Bedragen kan ik er niet op kleven, maar de hele kapel is vernield, en ook de zolder van het klooster.” (zie interview onderaan dit artikel)

Brand in het klooster. Leerlingen blijven thuis of gaan naar evacuatieplaats.

Geplaatst door Spes Nostra Heule op Maandag 19 april 2021

 

DRINGEND BERICHT AAN DE OUDERS VAN VESTIGING KOFFIESTRAAT, STEENSTRAAT EN SCHOOLSTRAAT Beste ouders Door de brand die...

Geplaatst door Vbs Spes Nostra op Maandag 19 april 2021

 

Bekijk ook: