Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bomenvriend nog altijd niet verlost van gigantische dwangsom

Bomenvriend nog altijd niet verlost van gigantische dwangsom

Nieuws
20/09/2019

Jaren geleden al kreeg Alain De Coessemaeker het bevel van de rechtbank om een aantal bomen te rooien, met een dwangsom van 1.000 per dag uitstel. De buren van de bomenvriend waren naar de rechtbank getrokken om maatregelen te eisen tegen de woekerende bomen en struiken in zijn stadstuin.

Maar de man putte alle procedures uit en begon rijkelijk te laat met het effectief verwijderen én verplanten van de bomen op een reglementaire afstand van de rooilijn. De rechter gaf de buren eind december 2018 gelijk. De dwangsom was toen al opgelopen tot 300.000 euro. De man dreigde zijn huis te moeten verkopen. Maar Alain De Coessemaeker tekende beroep aan bij het Arbeidshof.

"We zoeken met recht en reden naar een oplossing voor meneer", pleitte zijn advocate Ellen Eneman. Er werd voorgesteld om de dwangsommen buiten de collectieve schuldenregeling te houden, naar analogie met de wetgeving rond faillissementen. In dat geval zou De Coessemaeker zijn huis kunnen houden. Minstens wil de raadsman van De Coessemaeker dat over die kwestie een prejudiciële vraag wordt gesteld aan het Grondwettelijk Hof.

Buurvrouw gestorven, huis is verkocht

Alain De Coessemaeker benadrukte op de zitting dat de bewuste bomen al in februari 2015 werden verplant. "Het is de tegenpartij niet te doen om de bomen. De buurvrouw is trouwens al in mei overleden en haar kinderen wonen er al 40 jaar niet meer. Het huis is zelfs verkocht aan andere mensen. Ze doen dit enkel om zichzelf te verrijken." De tegenpartij wierp dan weer op dat De Coessemaeker de tuin geregeld liet verwilderen. "Het is begonnen in 2008 of 2009 met een verzoening bij de vrederechter, maar met die man viel niet te praten", aldus meester Peter De Becker. Volgens de buren heeft De Coessemaeker zijn huidige problemen zelf veroorzaakt, door de verplichte verwijdering van de bomen te lang naast zich neer te leggen.

Het arbeidshof velt arrest op 18 oktober.

Lees ook:

 

Auteurs: