Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Temperatuur wordt weer positief, 1722 actief voor overstromingsgevaar

Temperatuur wordt weer positief, 1722 actief voor overstromingsgevaar

Weer
13/02/2021

Zaterdag wordt veel zon verwacht met hoogstens een paar hoge wolkensluiers, vooral in de namiddag. Het wordt iets minder koud dan de voorbije dagen, met maxima van 0 à 2 graden in Vlaanderen en -3 tot 0 graden in de Ardennen. Er waait een matige oostenwind, ruimend naar het oostzuidoosten. Over het zuiden kan de wind eerst nog vrij krachtig zijn.

Zaterdagavond en -nacht blijft het droog, met een afwisseling tussen brede opklaringen en enkele wolkenvelden. De minima liggen op vele plaatsen tussen -­4 en ­-8 graden en kunnen in de hoge Ardennen dalen tot ­-12 graden. Het KMI waarschuwt dat het in heel het land opletten blijft voor gladde plekken op de wegen.

Zondag wordt het vrij zonnig met in de loop van de dag meer en meer hoge bewolking vanaf het westen. 's Ochtends vriest het nog stevig, maar in de namiddag klimt het kwik naar zo'n 5 of 6 graden in het centrum van het land.

Nieuwe week, nieuwe buien

De nieuwe week start maandag met regen. Een neerslagzone trekt dan van het westen naar het oosten over het land. De regen kan eerst tijdelijk aanvriezen, in de Ardennen is sneeuw mogelijk. De maxima liggen rond 4 of 5 graden in het centrum van het land.

De dagen nadien verwacht het KMI eerder wisselvallig weer met soms regen. Het wordt nog zachter, met maxima die overdag richting 10 en 11 graden klimmen. 's Nachts zou het ook niet meer vriezen.

Overstromingsgevaar: 1722 actief

Nu de temperaturen stilaan weer positief worden, zullen ijs en sneeuw de komende dagen wegsmelten. Het smeltwater zou kunnen leiden tot wateroverlast, en daarom werd het nummer 1722 voor niet-dringende hulp van de brandweer geactiveerd. Dat meldt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken zaterdag. Als er wel iemand in levensgevaar is, is er het noodnummer 112.

Als je 1722 belt, moet je eerst je postcode ingeven. Sommige brandweerzones hebben ook een digitaal formulier beschikbaar. Het digitaal formulier wordt met dezelfde prioriteit behandeld als een telefonische oproep.

Auteurs: 
Belga