Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Sympathieke metalfans op Alcatraz in Kortrijk

Sympathieke metalfans op Alcatraz in Kortrijk

Verslag
12/08/2018

Zwarte bandana’s, excentrieke prints en leren jekkers: er was geen twijfel mogelijk, de festivalreporters zijn op Alcatraz Hard Rock & Metal Festival beland. Al op de parking hoorden we de typische muziek door de boxen dreunen. Of je zo’n genre al dan niet kan smaken, is een geheel eigen keuze, maar wij stonden alvast open voor alle bands en hun nummers.

Een hart voor metal

Toen we binnenkwamen, merkten we meteen de toewijding van het publiek aan het metalgenre. Anders dan op andere festivals spreekt Alcatraz een heel specifieke doelgroep aan. De menigte headbangde er stevig op los en maakte geregeld een corna (teken met je hand waarbij je je wijsvinger en pink omhoog steekt) wanneer een band het podium betrad. Zelf kenden we hooguit twee bands, maar de échte metalfans vonden gading in zowat de hele line-up.

De topper van de avond was zonder twijfel Limp Bizkit die voor het eerst op het domein van Alcatraz kwam. Of deze klepper nog tot het rasechte metalgenre behoort, laten we in het midden. Een ding was zeker: hij werd warm onthaald door een extatisch publiek.

Vriendelijk volkje

Het viel ons op dat echt alle leeftijden aanwezig waren op het festival. Jonge koppels, gezinnen en 60+’ers: ze waren er allemaal. Bovendien is het ons niet ontgaan dat er op het festival een heel sociale en vriendelijke mentaliteit heerst. Geen boze blikken wanneer je per ongeluk op iemands teen staat of je drankje morst, maar eerder een verdraagzame knipoog, en daar was de kous mee af.

Zwart, studs en (heel) lang haar

Onze blauwe Focus en WTV pull viel nogal op tussen al de zwarte outfits van de andere festivalgangers. We zijn allebei niet echt thuis in de metalscene, maar we vonden het wel cool om de typische outfits te spotten. Als we rond ons keken zagen we heel veel studs, leer, Dr. Martens en bandshirts. We moeten eerlijk toegeven dat we geen enkele naam op deze T-shirts herkenden, maar een vriendelijke Nederlandse dame die we interviewden, verzekerde ons dat de band op haar shirt, Satiricon, echt vet is. We bleven even staan tijdens het concert van deze band en we konden vaststellen dat de rest van het publiek haar mening deelde.

Zoals op ieder festival was de ene festivalganger al wat excentrieker dan de andere. Zo zagen we mensen met een simpele jeans en zwarte laarzen, maar ook mensen met tutu’s, netkousen en blauw haar. Mannen met kilt waren ook geen uitzondering op Alcatraz. Heel veel mannen hadden ook (heel) lang haar. Ideaal om mee te headbangen natuurlijk.

Als je voor het festival geen tijd had om een outfit te scoren, kon je die altijd nog kopen op het festivalterrein zelf. In de merchandising stand kon je T-shirts aanschaffen van alle bands die optraden tijdens hét hardrock- en metalweekend van Zuid-West-Vlaanderen. Naast de Swamp, één van de twee podia, stonden er kraampjes waar je riemen, badges, zonnebrillen, leren jekkers en nog veel meer kon kopen. Kortom, je kon er hele outfit samenstellen. Zelfs kinderen konden er hun eerste metaloutfit scoren.

Je buikje rond eten

Honger gingen we alleszins niet lijden op het festival. Er was een groot aanbod aan eetkraampjes, dus iedereen kon er zijn gading vinden. Je kon er smullen van ribbetjes, hotdogs, Thais eten, pulled pork, pannenkoeken, frietjes en verschillende vegan opties. Wij kozen voor loempia’s en pancakes, en die smaakten uitstekend!

P.S.: check onze Alcatrazavonturen op onze story op Instagram (@focuswtv) 

Auteurs: 
Louise Bucket
Erin Delbaere