Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Marginaliteit ten top op Kamping Kitsch

Marginaliteit ten top op Kamping Kitsch

Verslag
26/08/2018

Trainingspakken uit de jaren tachtig, fluo pruiken en weinig verhullende outfits: ja hoor, we zijn beland op Kamping Kitsch Club in Kortrijk. Van over heel Vlaanderen strijken festivalgangers neer met allemaal hetzelfde doel: voor één dag hun marginale zelf zijn. Want in ieder van ons schuilt zonder twijfel een Johnny of Marina.

Regels? Welke regels?

Eens de festivalgangers met foute kledij de weide betraden, ontstond er een ware metamorfose. Kledij is nu eenmaal iets waarmee je aan de buitenwereld laat zien welk soort persoon je bent. Dat de menigte zich opeens marginaal begon te gedragen en dat regels overboord werden gegooid, is dus niet meer dan normaal. De line-up vervolledigde trouwens het concept helemaal. 2 Unlimited, Jebroer en Discobaar A Moeder zijn drie van de vele artiesten die de revue passeerden.

De festivalgangers lieten zich volledig gaan op de muziek. Tijdens een Vlaamse Schlager werden er spontaan meerdere polonaises ingezet. Populaire hitjes van vroeger en nu werden luidkeels meegezongen. We hoorden ook regelmatig gabbermuziek, waarop mensen vol enthousiasme begonnen te springen en op de grond te stampen. Het lied ‘Vis in de Leie’ van Johny Turbo kon niet ontbreken, want Kamping Kitsch vindt nu eenmaal plaats in Kortrijk.

Om ter marginaalst

Kamping Kitsch staat voor marginaal doen en uit de bol gaan. De festivalgangers hadden dit duidelijk begrepen. Ze haalden hun meest marginale outfit uit de kast. Het festivalterrein werd overspoeld door mensen in marcellekes, netkousen en luipaardprint. We werden bijna verblind door alle kleren in fluokleurtjes. Vooral fluo trainingspakken en leggins bleken populair. Veel mannen hadden zich voor de gelegenheid verkleed in vrouw. We zagen mannen in hotpants, rokjes en bh’s. Sommigen huppelden zelfs op de weide als prima ballerina. De vrouwen moesten niet onderdoen. Ze droegen strakke kledij, (hele) grote oorbellen en andere in het oog springende accessoires.

Wat nog opviel waren de vele poppen die de feestvierders hadden meegenomen. Er kwam ons zelfs iemand zeggen dat we niet te luid mochten zijn omdat zijn baby aan het slapen was. Daarna legde hij een dekentje op zijn pop en begon hij een slaapliedje te zingen. Veel mensen hadden zich ook naar de dichtstbijzijnde carnavalwinkel gerept om een pruik te kopen. Nektapijtjes en kuiven waren alomtegenwoordig op Kamping Kitsch.

Animatie met een hoek af

Op de weide vond je niet alleen de atypische stages, neen. Je kon er ook genieten van heel wat randanimatie. Zo stond er een kermisattractie om even letterlijk ‘los te gaan’, kon je de strijd aangaan tijdens een wrestle battle of bracht je een bezoekje aan Balthazar Boma himself. Kamping Kitsch ging echt wel voor de totaalbeleving en is daar volledig in geslaagd.

P.S.: Bekijk zeker onze sfeervideo en onze instagramstory (@focuswtv) voor nog meer Kamping Kitsch-marginaliteit!

Fotogalerij

Auteurs: 
Louise Bucket
Erin Delbaere