Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vijf WorldTour-ploegen in Driedaagse Brugge-De Panne

Vijf WorldTour-ploegen in Driedaagse Brugge-De Panne

Sport
28/02/2018

"Er circuleren al namen van Marcel Kittel, Philippe Gilbert, André Greipel, Elia Viviani en Caleb Ewan op de voorlopige deelnemerslijst", stelt voorzitter Bruno Dequeecker. "Onze wedstrijd werd voorheen - door sommigen - soms bestempeld als een voorbereidingskoers op de Ronde van Vlaanderen. Wel, wij leverden de afgelopen jaren toch wel latere winnaars af als Alexander Kristoff en Philippe Gilbert, onze laatste eindlaureaat. Er breekt nu een nieuwe periode aan, maar ik weet zeker dat veel renners er alles zullen aan doen om zich op de palmares van de wedstrijd te zetten."

Bovendien nemen met Veranda's Willems-Crelan, Wanty-Groupe Gobert, Topsport Vlaanderen-Baloise en WB Aqua Protect Veranclassic alle Belgische Pro Continental-ploegen deel. Ook het Nederlandse Roompot-Nederlandse Loterij en de Franse ploegen Cofidis en Vital Concept tekenen present in de Driedaagse, die een tweedaagse geworden is met ook nog een WorldTour-wedstrijd bij de vrouwen, die een dag later op donderdag 22 maart gereden wordt. Daar verschijnt onder meer de Nederlandse wereldkampioene Chantal Blaak aan de start.

De organisatie houdt vast aan zijn naam, want in de toekomst wil De Panne Sportief opnieuw drie dagen organiseren. Komend jaar behoort ook de mannenwedstrijd tot de WorldTour. "Dat werd ons gegarandeerd", bevestigde Johan Van Hecke van Veloclub Panne Sportief. Mogelijk betwisten de mannen dan opnieuw een tweedaagse. "Daar brainstormen we alvast over. Hoe het er concreet zal uitzien, weten we zelf nog niet."

Vernieuwd parcours

Nu de wedstrijd geen driedaagse rittenkoers meer is, vroeg de omschakeling naar een eendagskoers om een parcourswijziging. "Voor beide wedstrijden koos ik voor een zo veilig mogelijk parcours. De wind zal een belangrijke rol spelen in de nieuwe Driedaagse De Panne, zeker bij de passage aan de beruchte Moeren. Ook kasseizones en enkele hellingen werden ingelast bij de wedstrijd voor mannen", verduidelijkt parcoursbouwer Chris Van Cleven.

"Op woensdag 21 maart vertrekken we om 11u30 vanaf de Markt van Brugge voor een lusje rond het stadscentrum om via Jabbeke en Ichtegem naar Werken te trekken, waar na 37 kilometer koers met de Steenstraat een eerste zware kasseizone volgt. Ook wat verderop in Boezinge staan er kasseien op het menu en volgen na zowat 80 kilometer wedstrijd de Monteberg, Kemmelberg, Rodeberg, Vidaigneberg en de Sulferberg elkaar op. Daarna volgen vlakke wegen met daarin de passage aan de Moeren. De aankomstzone in De Panne wordt bereikt na 151 kilometer en dan volgen nog twee plaatselijke ronden van elk 25 kilometer met ook daar de beruchte Moeren in de omloop."

Bij de vrouwen volgt een dag later de finish na 153 kilometer op de Zeelaan in De Panne.

Auteurs: