Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vansevenant leider af in de Ronde van de Toekomst

Vansevenant leider af in de Ronde van de Toekomst

Sport
23/08/2019

Slechts 23,2 km kregen de renners vrijdag voorgeschoteld in de achtste etappe van de Ronde van de Toekomst, 23 km bergop, met Mauri Vansevenant als leider. De finish lag op de Col de la Loze, bekend als skiplaats Méribel, de top op 2261 meter, opwarmen was dus de boodschap voor de start en dat nam het peloton zeer serieus. Amper was de vlag naar beneden en de eerste aanvallen werden al genoteerd. Met de Fransman Aurélien Doleatto en de Duitser Leon Heinschke telden we een leidersduo dat na 5 km 15 seconden had verzameld. Het peloton lag intussen in stukken en brokken uit elkaar.

Noorwegen en Italië voerden het tempo in de achtervolging, de vluchters werden weer opgeraapt, het peloton telde nog zo'n 40 renners. Op de steilste stukken dunde de groep steeds verder uit, tot zo'n 10 renners. Leider Vansevenant was daar nog steeds bij, net zoals Ilan Van Wilder, ritwinnaar van donderdag. Harold Tejada moest de rol lossen. Even daarvoor had zijn landgenoot Alba dat ook al moeten doen. Met 10 renners ging het naar de laatste vijf km, vooral de Fransman Champoussin kon zijn benen niet stilhouden, maar hij werd weer gegrepen door zeven anderen.

Dat weerhield hem er niet van om tempo te blijven maken op kop waardoor Vansevenant in de problemen kwam. Wat later trok Champoussin opnieuw alleen op avontuur, op 10 seconden volgde de Australiër Alexander Evans, vervolgens de Luxemburg Michel Ries op 20 tellen en Ilan Van Wilder op 25 seconden. Vansevenant werd al op 1 minuut gesignaleerd op 2,5 km van het eind. Champoussin kon z'n strakke tempo niet houden en kreeg het gezelschap van Evans die hem al snel achter zich zou laten. Net voor de slotkilometer keek Vansevenant al tegen een achterstand van 2:20 aan en die zou verder oplopen. Evans toonde zich de sterkste en pakte de dagzege, voor Michel Ries. Ilan Van Wilder werd achtste op 1:28, Vansevenant 23e op 4:07. Tobias Foss is de nieuwe leider, Van Wilder staat vijfde in het klassement, Vansevenant is nu zevende.

Auteurs: 
Belga