Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Toch nog stadion voor Cercle aan Blankenbergse Steenweg?

Toch nog stadion voor Cercle aan Blankenbergse Steenweg?

Sport
16/10/2020

De stad Brugge en Cercle verliezen hun hoop niet, maar beseffen dat de kansen op een goede afloop niet per se groter zijn nu. Meer nog, Cercle sluit niet uit om toch, samen met Club, in één stadion op Jan Breydel te blijven.

Plannen aanpassen

Van de Raad van State mocht er langs de Blankenbergse Steenweg géén stadion komen. Dat nam volgens het huidige plan teveel ruimte in. Onder andere het parkeerterrein bleek te groot. Aanpassingen in het plan moeten die bezwaren nu wegwerken. De parkeercapaciteit wordt anders ingevuld, net als de ruimte die wordt ingenomen voor stedelijke activiteiten. Een bedrijvenzone blijft er ook.

Stad voorzichtig positief

Franky Demon, Schepen van Ruimtelijke Ordening Brugge: "U weet dat in de voorgaande plannen de mogelijkheid stond om gelaagd te gaan parkeren. Nu zal dat effectief gebeuren en wordt er minder ruimte ingenomen voor de parking. Kleine aanpassingen als antwoord op het arrest van de Raad van State. Ik hoop dat het plan zo gered is, maar ik ben niet naïef."

Burgemeester Dirk De fauw vult aan: “We zijn meer dan tevreden dat minister Demir en de Vlaamse Regering op deze wijze dit dossier wil deblokkeren. Niet alleen voor onze beide voetbalploegen maar ook voor de verdere economische ontwikkeling van onze regio is dit cruciaal. We zullen er vanuit de stad dan ook alles aan doen om deze oplossingspiste mee mogelijk te maken.”

Voorzitter Cercle: in Jan Breydel blijven?

Als er niet weer bezwaren komen kan de zaak, in de meest optimistische piste, binnen vier maanden rond zijn. Maar dat horen we nu al jaren, beseft iedereen. Ook Cercle, dat tussen twee vuren zit. De Blankenbergsesteenweg blijft onzeker. En intussen doet buur Club Brugge gewoon door. Misschien wil Cercle daar ook wel blijven. Bekijk hier de reactie van Cercle-voorzitter Vincent Goemaere. (lees verder onder de video)

Een nieuw bommetje in de saga. De andere piste voor Cercle is het Kanaaleiland. Maar voor de stad lijkt dat niet meteen een optie. Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon: "Dit wordt zeer moeilijk. Waar moeten we met bussen en auto's naartoe? Hoe kunnen we thuispubliek en bezoekers scheiden bij risicomatchen? Je bouwt ook aan de randen van water. Is dat financieel allemaal haalbaar. Het onderzoekt loopt. We hebben altijd als stadsbestuur gezegd dat we een oplossing willen en eisen voor de beide verenigingen en clubs. Dit blijft ons uitgangspunt."