Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ruud Vormer is de nieuwe Gouden Schoen

Ruud Vormer is de nieuwe Gouden Schoen

Sport
07/02/2018

De 29-jarige middenvelder van competitieleider Club Brugge was als gedoodverfd topfavoriet naar Brussel afgezakt en haalde het in de verkiezing met 240 punten afgetekend van voormalig Anderlecht-aanvoerder Youri Tielemans (182) en Leander Dendoncker (172), de huidige kapitein bij paars-wit. Vormer is zo de derde Nederlander op de erelijst, na Johan Boskamp (1975) en Rob Rensenbrink (1976). Hij is ook de vijftiende buitenlander die het gouden kleinood in ontvangst mocht nemen. Hij kreeg de trofee uit handen van zijn landgenoot Louis van Gaal, die hem eerder al de Bronzen Schoen in Nederland mocht overhandigen.

Ruud Vormer is aan zijn vierde seizoen bij Blauw-Zwart bezig en werd met Club al Bekerwinnaar (2015), landskampioen (2016) en winnaar van de Supercup (2016), en het aandeel van de Nederlandse middenvelder daarin was zeker niet gering. Vormer fungeerde echter als regulator op de acht en had daardoor een minder opvallende rol. Pas dit seizoen onder Ivan Leko en met de aanvoerdersband om de arm steekt hij er met zijn statistieken helemaal bovenuit en die zijn niet anders dan indrukwekkend te noemen: vijf speeldagen voor het einde van de reguliere competitie staan er in de Jupiler Pro League negen doelpunten en vijftien assists achter zijn naam. Met een voet in 24 van in totaal 61 Brugse competitiedoelpunten loodste hij zijn team naar de leidersplaats, met een nog steeds comfortabele voorsprong van elf punten op eerste achtervolger Charleroi - en dat ondanks de Brugse vormdip van de voorbije weken.

Paleis 12 vol blauw-zwarte fans

Op het Gala van de Gouden Schoen was Club Brugge alom tegenwoordig in de zaal. Fans waren toegelaten in Paleis 12 van de Heizel, en daar hadden de blauw-zwarte fans duidelijk zin in. De hele zaal zat vol supporters van Club. Die scandeerden wel erg vaak de naam van Ruud Vormer of van Ivan Leko 'Bruges Army'. In de top tien verder nog één speler van een West-Vlaams team: Club Brugge-speler Hans Vanaken op vier met 126 punten.

Niet Leko maar Mazzu Coach van het Jaar

De vele Club-supporters zagen hun team wel geen andere prijzen pakken. De jarige Ivan Leko moest als Coach van het Jaar de prijs laten aan Felice Mazzu, de trainer van Charleroi. Ook bij de Doelman van het Jaar trouwens geen West-Vlaming aan het feest: die prijs ging naar Lovre Kalinic van AA Gent. Henri Onyekuru (Eupen/Anderlecht) werd verkozen tot Beloftevolle Jongere. Ivo Rodrigues van Antwerp scoorde het mooiste doelpunt. Maar dat werd dus voor blauw-zwart allemaal goedgemaakt met de hoofdprijs van de avond.

Geen dubbel voor Wullaert

Bij de vrouwen scoort Tessa Wullaert uit Wielsbeke geen dubbel. De speelster van Wolfburg moet de Gouden Schoen dit jaar laten aan Janice Cayman.

Auteurs: 
Redactie
Belga