Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Open strijd voor tricolore trui, zonder topfavoriet en titelverdediger Wout van Aert

Open strijd voor tricolore trui, zonder topfavoriet en titelverdediger Wout van Aert

Sport
24/06/2022

Met het forfait van Van Aert verliest het BK een van zijn topfavorieten. Het deelnemersveld is echter netjes gestoffeerd om er zondag in en rond Middelkerke een meer dan aangenaam kijkstuk van te maken. Het parcours, dat uitgetekend werd door Johan Museeuw, draait wellicht uit op een groepssprint en dan komen ook namen van Arnaud De Lie, Jasper Philipsen, Tim Merlier, Gerben Thijssen, Timothy Dupont, Sasha Weemaes en Jordi Meeus naar boven.

Vanuit Middelkerke begint men aan een lus van 126 kilometer met passages in Leffinge, Gistel, Sint-Pieters-Kapelle, Diksmuide, Alveringem, Veurne en De Panne om dan de Moeren in te trekken. Daarna gaat het richting Veurne, Alveringem, De Panne om een tweede keer de Moeren aan te doen. Via Steenkerke, Diksmuide, Nieuwpoort, Ramskapelle bereikt men Middelkerke. Op de Koninginnenlaan wachten daar dan nog zes plaatselijke ronden van elk 13,8 biljartvlakke kilometers.

Geen Wout van Aert dus aan de start en zo kunnen Tiesj Benoot, Nathan Van Hooydonck en Tosh Van der Sande elk hun kans gaan bij Jumbo-Visma. Het grootste blok aan de start is Alpecin-Fenix dat met het Development Team erbij op 21 man kan rekenen. Daarbij de sprinters Jasper Philipsen en Tim Merlier. Laatstgenoemde is een oud-Belgisch kampioen, net als Dries De Bondt. Ook nog bij die ploeg zit Gianni Vermeersch. Bij Lotto Soudal zakken ze af met onder andere spurter Arnaud De Lie maar ook Tim Wellens en tweevoudig Belgisch kampioen Philippe Gilbert (2011 en 2016). Nog zo'n ex-drager van de tricolore trui is Yves Lampaert, donderdag nog tweede op het BK tijdrijden na Remco Evenepoel.

Bij Quick-Step Alpha Vinyl willen ze in de rol van underdog kruipen maar kan dat wel? Evenepoel imponeerde in Gavere en zou zomaar eens alles aan flarden kunnen trekken. Kampioen van 2017, Oliver Naesen, krijgt onder andere Greg Van Avermaet mee bij AG2R-Citroën. De kampioen van 2014, Jens Debusschere, moet de kleuren van B&B Hotels-KTM laten blinken. Komt het tot een sprint dan is bij Sport Vlaanderen-Baloise Sasha Weemaes de man, bij de Franstalige tegenhanger Bingoal Pauwels Sauces WB is dat Timothy Dupont en bij BORA-hansgrohe Jordi Meeus.

Gerben Thijssen wordt bij een groepssprint uitgespeeld bij Intermarché-Wanty Gobert waar ook nog Quinten Hermans, Aimé De Gendt en Tom Devriendt hun opwachting maken. Bij Trek-Segafredo zijn vooral Jasper Stuyven en Edward Theuns de troeven. Laatstgenoemde werd vorig jaar in Waregem tweede na Wout van Aert. Remco Evenepoel mocht toen als derde het podium op. (

Lotte Kopecky werd bij de vrouwen in 2020 (Anzegem) en 2021 (Waregem) Belgisch kampioene op de weg. Van 2014 tot en met 2017 moest ze zich tevreden stellen met de zilveren medaille. Donderdag nog werd ze voor de vierde opeenvolgende keer Belgisch kampioene tijdrijden met veel overschot. "Het zal iedereen tegen mij zijn", beseft Kopecky in aanloop naar de wegrit.

Auteurs: 
Redactie