Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Lampaert wint opnieuw Dwars door Vlaanderen

Lampaert wint opnieuw Dwars door Vlaanderen

Sport
28/03/2018

Geen Sagan en Gilbert aan de start van Dwars door Vlaanderen. Na een valpartij gaf Oliver Naesen op, waarschijnlijk wil de renner geen enkel risico nemen met het oog op de Ronde van Vlaanderen. Het barre weer eiste nog slachtoffers, zo kwam Tony Martin ten val en stapte Viviani uit de wedstrijd.

Ontsnapping Benoot en Van Avermaet

Met nog een kleine 40 km voor de boeg ontstond er een kopgroep met 11 leiders waaronder Lampaert, Stybar, Benoot en Van Avermaet, ook Valverde ontsnapte mee. Het peloton bleef echter het tempo hoog houden kon terug aansluiten. Op het moment van de aansluiting sprongen Benoot en Van Avermaet samen weg.

Nokereberg

Even later kon een select groepje opnieuw het gat op de twee toerijden, waaronder ook Yves Lampaert: de winnaar van vorig jaar. Op 20 kilometer van de streep viel het water opnieuw met bakken uit de lucht. De kopgroep met Lampaert,  Vanmarcke, Pedersen, Teunissen en Boasson Hagen draaide goed rond en bleef uit de greep van het peloton. Ook na Nokereberg bleven ze samen, tot Lampaert met een verschroeiende versnelling het verschil maakte en alleen over de meet bolde. 

Yves Lampaert: "Zal het pas morgen beseffen"

"Ik kan met geen woorden beschrijven hoe gelukkig ik ben", reageerde Lampaert. "Ik voelde me de hele dag in supervorm en we geraakten na de Taaienberg weg met een elitegroepje waarin ook Alejandro Valverde zat. Die ging zelfs aanvallen op de Kruisberg, maar ik kon vlot mee. Alle puzzelstukjes vielen in elkaar. Al was Mads Pedersen het spelletje link aan het spelen. Hij zat constant mee te drijven, zonder zelf veel werk te doen. En plots ging hij aanvallen. Ik ging hem meteen halen. Iedereen van ons groepje mocht winnen, behalve Pedersen. Die had te veel gebruik gemaakt van onze krachten. Dat gaat nu eenmaal zo in de koers en dat was hier niet anders."

"In de laatste kilometer had ik nog voldoende macht om van de tegenstand weg te rijden. Ik pakte op kousenvoeten tien meter en was weg. Meteen wist ik dat ik kans maakte om voor de tweede keer op rij te winnen. Met Sep Vanmarcke, de andere Belg in de kopgroep, had ik geen afspraak gemaakt. Daar was gewoon de tijd niet voor. We moesten immers onze voorsprong behouden."

Lampaert komt nu in een rijtje van dertien renners die tweemaal Dwars door Vlaanderen wonnen. Daarbij grote namen als Raymond Impanis, Briek Schotte, Walter Godefroot, Walter Planckaert, Eric Vanderaerden en Johan Museeuw. "Dat is natuurlijk fantastisch. Die mannen zijn allemaal een voorbeeld voor mij. Het is bovendien de derde WorldTourzege voor mij. Eind vorig seizoen win ik een etappe in de Ronde van Spanje en nu doe ik daar een tweede Dwars door Vlaanderen bovenop. Super, super, super. Ik heb er echt geen andere woorden voor."

Sep Vanmarcke: "Ik was niet super"

"Derde worden uit een groepje met vijf man is niet zo schitterend. Ik voelde me niet zo top vandaag. Nu niet van die aard dat ik een hele dag tussen mijn kader gehangen heb, maar echt vlot liep het toch allemaal niet", verklaarde Sep Vanmarcke na zijn derde plaats in Dwars door Vlaanderen.

"Van de koude heb ik nooit last gehad. Integendeel. Ik was op een gegeven moment veel te warm ingeduffeld. In de wedstrijd zat ik steeds bij de eerste tien. Op de Varenstraat voerde ik de forcing en zo ontstond onze kopgroep. Ik heb nog een keer geprobeerd in volle finale, maar werd snel weer tot de orde geroepen. Toen Lampaert vertrok, viseerde ik Edvald Boasson Hagen. Hij liet me immers een sterke indruk. Een schril contrast met de afgelopen weken. Hij is dus weer in orde wanneer het moet."

"In de Ronde van Vlaanderen is Peter Sagan wellicht één van de te kloppen mannen en zet Yves Lampaert ook maar bij de favorieten. En ja, mezelf ook. Ik heb dit jaar nog niet gewonnen en daar wil ik zondag wel verandering in brengen."

Fotogalerij