Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Iserbyt vierde in GP Sven Nys

Iserbyt vierde in GP Sven Nys

Sport
01/01/2019

De openingsronde verliep heel incidentrijk. Zo kwamen onder meer Gianni Vermeersch en Michael Vanthourenhout ten val. Meteen waren zij op achtervolgen aangewezen. Corné van Kessel trok voorin fors door maar dan flitste Mathieu van der Poel naar de leiding. Wie dacht dat na amper 10 minuten cross de winnaar vastlag kwam bedrogen uit. De Nederlander ging in zijn eigen enthousiasme net iets te snel een bocht aan en zag zijn voorwiel onderuit schuiven. De Europese kampioen kende bovendien kettingproblemen en moest van fiets wisselen. Jens Adams met Toon Aerts en Corné van Kessel trokken met hun drieën de tweede ronde in. Dit met een handvol seconden voorsprong op Laurens Sweeck, Tom Meeusen, Eli Iserbyt en de Tsjech Zdenek Stybar. Mathieu van der Poel volgde als 16e en moest 13 seconden goedmaken op het leidende trio. Toon Aerts, leider in het klassement met 11 seconden op Mathieu van der Poel, pakte onderweg 15 bonificatieseconden.

Meteen stokte daarna het tempo voorin en kregen we zo een kopgroep met tien renners. Eli Iserbyt ging even versnellen maar die kreeg al snel het gezelschap van Mathieu van der Poel die er een knappe remonte had opzitten. Na 2,5 rondes zei de Europese kampioen iedereen gedag en hij begon aan zijn solo. Achter Mathieu van der Poel vormde met Toon Aerts, Corné van Kessel en Eli Iserbyt een driekoppige achtervolgende groep. Bij het ingaan van de vierde ronde had de eenzame leider reeds een voorsprong van 21 seconden bij elkaar gefietst. Laurens Sweeck, Lars van der Haar, Michael Boros, Kevin Pauwels en Tom Meeusen leverden strijd voor de vijfde plaats. Wat later reed de Nederlander lek vooraan waardoor, op drie ronden van het einde, zijn voorsprong slonk tot 15 seconden op Aerts, van Kessel en Iserbyt. Met een nieuwe fiets bouwde van der Poel zijn voorsprong echter opnieuw verder uit.

Laurens Sweeck verzette hemel en aarde om aansluiting te vinden bij de groep Aerts. Maar de leider in de stand verdapperde en trok alleen op jacht naar Mathieu van der Poel. Aerts bleef, tevergeefs zoals later zou blijken, een verbeten strijd uitvechten voor zijn leidersplaats maar de eindwinst was dan al duidelijk voor Mathieu van der Poel. Die mocht voor de 21e keer dit seizoen het zegegebaar maken en volgt zichzelf op als eindlaureaat in Baal.

 

Auteurs: 
Redactie
Belga