Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ine Beyen is de mysterieuze dame op de affiche E3 Harelbeke

Ine Beyen is de mysterieuze dame op de affiche E3 Harelbeke

Sport
28/02/2023

Dit jaar prijkt een dame, getooid in een zwart kleed met zwarte hoed en blauwe pluim, op die banner. De veertiende al in het rijtje. Naast de foto de leuze "Laat ons spreken over de koers", terwijl de dame het zwijgen of sst-gebaar maakt. Er komen 130 van deze banners in heel Vlaanderen. Met de Tiegemberg en de Franse driekleur op de handschoen dachten sommigen dat Oliver Naesen op de banner stond. Over de Tiegemberg zei Naesen: "Als je er daar wordt afgereden, stop je beter als renner". Net dat jaar (2017) kreeg Naesen het in volle finale lastig op die helling en moest hij even lossen bij Greg Van Avermaet en Julian Alaphilippe.

De handschoen in de Franse kleuren refereerde mogelijk naar zijn team AG2R-Citroën. "Een schitterende misleiding, toch? Ine Beyen is cocommentator en praat over de koers. Voilà, zo simpel is het. De banner van volgend jaar? Het borrelt al. Ik ben er reeds mee bezig. In de week voor de eerste koers in Vlaanderen komt de 15e banner uit. Het zal wel weer iets tof zijn. Het is ongelooflijk dat wij zoiets teweeg kunnen brengen en dat zeker als de enige onafhankelijke wedstrijd in België die onder de vlag van de WorldTour mag organiseren", zegt de bedenker van de banner, Jacques Coussens.

Vaak controverse rond banners

De nieuwe banner volgt die met Michel Wuyts en zijn rode rollator op. Het jaar daarvoor was 'Germaine houdt dit jaar haar handen thuis', een allusie op het feit dat de E3 Harelbeke door de coronapandemie in 2021 noodgedwongen moest georganiseerd worden zonder publiek, de trigger. In 2020 was er de banner 'Kampioen zijn is plezant' waarin Greg Van Avermaet te zien was als Carmen, Eddy Planckaert als Xavier, Patrick Lefevere als Boma, Johan Museeuw als Marcske, Freddy Maertens als Oscar en Peter Van Petegem als DDT.

Voor grote commotie en controverse zorgde de banner van 2019 'Wie kroont zicht tot prins in Harelbeke?' waarop twee gebodypainte vrouwen een kikker vormden. De UCI tikte de organisatoren hiervoor zelfs op de vingers waardoor de banner uit het straatbeeld verdween. In 2015 was er ook al een fikse ophef met de banner van de E3 Harelbeke. Daar zorgde toen een opspelende damesjurk met blauwe slip voor. De spreuk was 'Wie knijpt ze in Harelbeke?' Toen ook moest die banner na enkele dagen noodgedwongen uit het straatbeeld verdwijnen. In totaal werden negen van de dertien vorige banners in twijfel getrokken.

Auteurs: 
Redactie