Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gent-Wevelgem zoekt opvolger voor Paolini

Gent-Wevelgem zoekt opvolger voor Paolini

Sport
25/03/2016

De startplaats van deze klassieker blijft behouden op de Grote Markt van Deinze. De finishlijn ligt traditioneel getrokken op de Vanackerestraat te Wevelgem. De renners hebben er daar 242,8 kilometer, doorspekt met tien pittige hellingen, opzitten.

Vorig jaar werd Gent-Wevelgem in hectische weersomstandigheden gereden. Renners werden soms letterlijk van hun fiets gewaaid. De weersverwachtingen voor deze editie zijn toch iets gunstiger dan in 2015, al wordt er weer regen en veel wind verwacht. Gent-Wevelgem doet zijn reputatie als "waaierkoers" dus wellicht opnieuw eer aan.

Wijzigingen parcours

"We dienden noodgedwongen iets te wijzigen aan ons parcours", stelt koersdirecteur Frank Hoste. "Zeker met de passage in Frankrijk. We kregen geen toelating van de burgemeester van Cassel om daar te passeren, omdat er ginds carnaval gevierd wordt. We wilden de moeilijkheidsgraad van onze wedstrijd echter behouden en vonden een leuk alternatief. Dat zorgt er zelfs voor dat de hellingen elkaar nu sneller opvolgen omdat we rechtstreeks naar de Catsberg trekken. De Kemmelberg wordt de eerste keer zoals we de laatste jaren deden opgereden. De tweede keer beginnen we die beklimming echter via het 'Ossuaire', de kasseizone aan het Franse monument. Die Kemmelberg is meteen ook de laatste helling van de dag. Van daaruit gaat het in één streep naar Ieper en dan Wevelgem."

Spektakelstuk

"De weersverwachtingen beloven opnieuw een echt spektakelstuk", vervolgt Hoste. "Er zijn heel wat favorieten voor de zege. Een 'puncher' kan winnen, zoals vorig jaar, maar ook een sprinter zegeviert wel eens in Wevelgem. Ik verwacht zondag geen massasprint maar eerder een spurt met een select groepje van maximum vijftien man. Bij de kanshebbers reken ik zeker Peter Sagan, die won in 2013. Ook Alexander Kristoff zal weer sterk zijn. Bij de Belgen denk ik aan Jürgen Roelandts, Edward Theuns en natuurlijk Greg Van Avermaet, een man die al een heel seizoen imponeert. Boonen en Vanmarcke hebben hun programma ietwat anders ingedeeld. Afwachten of dit de juiste keuze was." Vorig jaar ging de zege naar de Italiaan Luca Paolini. Hij haalde het toen afgescheiden voor de Nederlander Niki Terpstra en de Brit Geraint Thomas.

Auteurs: