Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ex-Rode Duivels bij KVO: België is niet kansloos

Ex-Rode Duivels bij KVO: België is niet kansloos

Sport
05/07/2018

Tijdens Mexico 1986 gebeurde dat al nog eens. Hugo Broos en Franky Van der Elst waren toen Rode Duivel, Gert Verheyen nog niet, die was er wel bij in 2002 toen België in Japan verloor van Brazilië. Wij zochten hen op in Renesse, waar KV Oostende momenteel op stage is.

Gert Verheyen: “Ik was toen heel tevreden over onze prestatie, want die was lang niet slecht. Ik had op dat moment nooit het gevoel dat we die wedstrijd gingen winnen. Een paar jaar geleden heb ik nog eens teruggekeken naar die match, en toen vond ik van wel. We hadden nog kunnen winnen ook. Maar goed, het is niet gebeurd. De verhoudingen zijn nu totaal anders. Wij hadden niet de kwaliteit die we nu wel hebben.”

Als België wint, zit het in de halve finale, net als in 1986. Toen waren de omstandigheden wel anders. België ging pas als derde in zijn groep door, en trok zich op aan een mirakelmatch tegen Rusland.

Hoe langer hoe meer favoriet

Hugo Broos: “Kan zo’n onwaarschijnlijke wedstrijd als tegen Japan dan ook zo’n boost geven ? Dat is toch nog iets anders. Wij verwachten heel veel van de Duivels. Als zij waren uitgeschakeld door Japan, dan was niemand blij geweest. Wij zijn destijds tegen Rusland begonnen met geen enkele ambitie. Wij dachten al naar huis te gaan, want het was absoluut niet goed in de groepsfase. Dan speel je zo’n historische wedstrijd, en krijg je die boost. Die is toch wel een beetje anders, want de Duivels zijn hoe langer hoe meer favoriet aan het worden.”

Maradona stond toen in de weg van een Belgische WK-finale. Nu kan dat Neymar zijn. Franky Van der Elst: “Ik heb het gevoel dat hij steeds beter wordt. Tegen Mexico was hij goed. Hij heeft zijn trucken van de foor, maar hij is vooral een hele goede speler, die op zijn eentje een wedstrijd kan beslissen.”

Gert Verheyen: “Als ze winnen, zijn ze op weg naar hele grootse dingen. Ja, dat kan ineens alles. Dat is zeker, ja. Dan kan je het zelfs winnen.”

Uitgebreid interview Hugo Broos

Auteurs: