Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Brugge hengelt naar start Touretappe

Brugge hengelt naar start Touretappe

Sport
22/04/2015

Dat meldt schepen van Financiën Boudewijn Laloo, die samen met burgemeester Renaat Landuyt de kandidatuur persoonlijk is gaan overhandigen bij Christian Prudhomme, bestuurder van de organisatie ASO.

Brugge kreeg tijdens het bepleiten steun van Yves Leterme. De Ieperling is een vriend van Prudhomme maar bovenal een "ervaringsdeskundige". Vorig jaar startte nog een etappe vanuit Ieper, naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Het is al ruim vijftig jaar geleden dat Brugge nog eens het decor vormde van de Tour de France. Toen was er zelfs een bevoorrading op de Grote Markt. Tien jaar geleden probeerde Brugge het grootste wielercircus ter wereld al eens binnen te halen, maar dat lukte toen niet. Volgens Brugge is er nu meer kans op succes. "Prudhomme was gecharmeerd, onder meer omdat grote toeristische trekpleisters mee het gezicht van de Tour bepalen", aldus Laloo. Bovendien is de historische stad al 17 jaar de vertrekplaats van de Ronde van Vlaanderen. De voorkeur gaat uit om in 2017 te fungeren als startplaats, met de Grote Markt als protagonist, maar Brugge stelt zich flexibel en wil geen jaar vastpinnen. De stad sluit ook een aankomstplaats niet uit. Met de kandidatuur wil Brugge zich nog sterker profileren als fietsstad.