Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Boek 'Sportouders' geeft ouders tips

Boek 'Sportouders' geeft ouders tips

Sport
22/11/2018

Ouders blijven vaak met heel veel vragen zitten, wanneer hun kind bij sportclub aan de slag gaat. Gezondheid, voeding, blessures, studeren, trainen, noem maar op. Het boek van sportarts Tom Teulingkx geeft concrete antwoorden op alle vragen, ook de delicate of controversiële vragen.

Bij veel ouders bestaat bijvoorbeeld de misvatting dat kinderen zich snel moeten specialiseren in één sportdiscipline. Tom Teulingkx: “Veel ouders denken dat ze rap op één sport moet focussen, ze laten hun kind één sport uitoefenen met misschien de toekomstwens dat hij of zij een topsporter wordt. Maar wij pleiten ervoor dat kinderen onder de 14 jaar meer dan één sport beoefenen.”

Op deze en talloze andere vragen geven sportarts Tom Teulingkx en medisch journalist Marc Geenen wetenschappelijk onderbouwde antwoorden, met praktijkvoorbeelden. Zo vertellen cyclocrosslegende Sven Nys, hockeytopper Arthur Van Doren, Rode Duivel Thomas Vermaelen, judoheld Dirk Van Tichelt en andere sport-BV’s hoe zij opgroeiden tot topsporters.

Vervelende reacties van supporterende ouders

Maar 'Sportouders' gaat niet alleen over toptalenten. Het boek geeft alle ouders, grootouders én jeugdsportbegeleiders praktische tips om te voorkomen dat een kind de pedalen verliest, de bal misslaat of buitenspel wordt gezet.

Ouders zijn meestal heel nauw betrokken bij de sportprestaties van hun kinderen. Maar de gemoederen raken soms wel eens verhit bij een wedstrijd. En dan moeten scheidsrechter, trainer of andere spelers het ontgelden. Het blijkt moeilijk te zijn om emoties onder bedwang te houden.

Rick Coucke (directeur jeugdopleidingen KVO): “Dat gebeurt wekelijks. En dan proberen wij soms tussen te komen, als dat kan. Het is zeker geen goede zaak. Ik versta dat soms wel. De emotie speelt een rol en kun je moeilijk bedwingen. Maar het moet binnen de perken blijven. Er is een zekere gedragscode. Kom niet tussen. Begrijp dat een scheidsrechter ook kan missen.”

Tom Teulingkx: “Ouders gaan nogal snel richtlijnen geven aan kinderen. En het is echt wel aan de trainer om dat te doen. Ik zou echt vermijden als ouder om dat te doen. Supporteren is voldoende.”

Auteurs: 
Stefaan Six