Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Belgian Cats stunten tegen Australië, thuisfront volgt mee

Belgian Cats stunten tegen Australië, thuisfront volgt mee

Sport
27/07/2021

Tegen de vice-wereldkampioen werd het 85-70.  Emma Meesseman nam daarvan 32 punten voor haar rekening.

De Cats, die hun olympisch debuut vierden, waren niet onder de indruk tegen de Australiërs, samen met de VS beschouwd als favoriet voor het goud. Na het eerste quarter leidde België, zesde op de wereldranglijst en op het voorbije EK goed voor brons, met 21-17.

In het tweede quarter reageerde de nummer twee op de wereldranking, die het moest stellen zonder uithangbord Liz Cambage. Bij de rust leidden de Australiërs met 37-41.

In een erg spannende partij lieten de Belgen, aangevoerd door vedette Emma Meesseman, zich niet verdringen. Na het derde quarter stond Australië één punt voor: 56-57. In het begin van het vierde quarter plaatste het team van Philip Mestdagh een tussenspurt (71-61 en 80-66). Zijn troepen lieten de overwinning niet schieten, meteen een stunt van formaat. In groep C spelen de Belgian Cats nog tegen Puerto Rico (30 juli) en China (2 augustus). De top twee van de drie groepen en de twee beste derdes stoten door naar de kwartfinale. (Lees verder onder de foto)

Gevolgd op het thuisfront

Een aantal Catssupporters van het eerste uur volgde de wedstrijd vanuit de bakermat van de ploeg, de sporthal van Ieper. Het ging om een kleine delegatie, weliswaar klein, maar fanatiek. Geert Breughe: "Klopt, wij waren er van in het prille begin bij, toen we in 2017 tijdens de campagne voor het EK, met zeven man naar Polen gingen, samen met Hans en Lieven. Daar hebben we de start van dit mooie verhaal meegemaakt. In volle euforie, dat was fantastisch."

De Belgian Cats zijn van ons, zo klinkt het in Ieper. En ze hebben natuurlijk niet helemaal ongelijk. De assistent van de Australische bondscoach is haar man en dus is het koppel samen in Tokio. Een lepe truuk die de Mestdaghs nog niet hebben toegepast. Jo Baert, echtgenote van coach Philip Mestdagh en mama van Kim en Hanne: "Ja, ik ben eigenlijk verwonderd dat ik nooit gevraagd ben. Maar Pierre Cornia doet dat goed. En er zijn al genoeg Mestdaghs in die ploeg. Aan mij zouden ze ook niet veel hebben."

Auteurs: 
Redactie
Redactie - Belga