Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ann-Sophie Duyck: "Ongelooflijk"

Ann-Sophie Duyck: "Ongelooflijk"

Sport
03/08/2017

Bijna een jaar geleden was er de grote teleurstelling op de Olympische Spelen met een 23ste plaats (op 25 deelnemers), nu overheerste een andere emotie, die van grote vreugde. "Dit betekent enorm veel voor mij", sprak ze na afloop, "want ongeveer een jaar geleden, in Rio, in bijna dezelfde weersomstandigheden was ik echt ontgoocheld over mijn prestatie. Het was een kantelpunt en sindsdien pakken we de zaken anders aan. We hebben toen alles geanalyseerd, een plan gemaakt voor de toekomst en mijn prestaties nadien op het EK (zesde) en WK (achtste) waren hoopgevend. Ik ben hard blijven werken en nu volgt de beloning."

Duyck mikte op top acht, het werd veel meer en zilver. "Ik wist dat ik een superdag nodig had en veel ook afhing van de prestaties van de andere concurrenten", vertelde ze. "Vandaag voelde ik me super. Dat wist ik meteen na de start en dan weet je ook dat je enorm diep kan gaan. Het geeft vertrouwen. Bovendien had ik deze tijdrit minitieus voorbereid. In mei hadden we hier al eens verkend, zondag zijn we gearriveerd in Herning en sindsdien legde ik het parcours tien keer af en ik heb ook veel in de regen getraind. Dat maakte hier mede het verschil. Normaal heb ik schrik in de regen, maar nu wist ik wat me te wachten stond en heeft het weer me weinig gehinderd. Tijdrijden komt op details aan en als je die allemaal kent en beheerst, scheelt dat een pak. Ik wist hoe ik de bochten kon nemen in dit regenweer, welk risico in welke bocht mogelijk was. Dat was allemaal gecalculeerd. Als je dan onderweg ook nog eens hoort dat je de beste tussentijden neerzet, kun je dat tikkeltje meer tot het eind."

Aan de finish had ze de beste eindtijd, voor Van der Breggen, maar toen moest Van Dijk nog finishen. "Tegen haar (de titelverdedigster, red) viel weinig te beginnen", zegt ze, "ze is een klasse apart, maar dat ik hier zilver pak, tegen zo'n toppers is echt wel speciaal. Dit EK is zoals een WK voor ons, met de beste rensters aan de start en ik sta hier tussen hen op het podium. Hier ben ik heel trots op."

Duyck nam ook de tijd om iedereen die had bijgedragen aan haar prestatie te bedanken. "In de eerste plaats mijn vriend Kasper", stelde ze, "daarnaast ook de federatie (Sport Vlaanderen die instaat voor haar loon, red) en nog heel wat andere mensen die me ondersteunen. Ik zit misschien alleen op de fiets, maar die prestatie komt er niet door mij alleen en er zijn veel mensen die hier toe bijdragen. Dit zilver was het hoogst haalbare en betekent heel veel voor mij. Ik had er van gedroomd om ooit een medaille te halen op een kampioenschap en dat dit uitgerekend vandaag lukt, in zo'n omstandigheden is toch wel heel bijzonder."

Duyck, voortdurend op pad met twee knuffels meteen na haar prestatie en zelfs op het podium hield ze haar beestjes vast, gaf nog wat tekst en uitleg bij haar twee mascottes. "Dit zijn Haantje (het kleine haantje) en Timmy (het babyschaapje uit 'Shaun the sheep', red). In eerste instantie was het alleen Haantje die meeging naar de wedstrijden, maar daarna kwam er ook Timi bij. Ze brengen geluk, dat bleek vandaag nog eens."

Auteurs: 
Belga