Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Een opleiding geneeskunde, dat is ook veel praktijk!

Een opleiding geneeskunde, dat is ook veel praktijk!

Programma
25/03/2020

We linken universitaire studies al vaak aan saaie theorielessen zonder veel praktijk, maar aan de KU Leuven Campus Kulak in Kortrijk laten ze zien dat het ook anders kan. In deze 4e aflevering volgen wij geneeskundestudenten Elisabeth & Louis. Zij nemen ons mee naar het vaardigheidscentrum van de universiteit in de simulatiekamer. Daar komen allerlei zaken samen die de studenten in de les gezien hebben. Op voorhand worden de scenario’s uitgeschreven met bepaalde leerdoelen en zo zetten ze de theorie om in de praktijk.

In kleine groepjes voeren ze de handelingen uit en dat levert heel wat voordelen op. Op die manier staan ze dichter bij de docent, krijgen ze gemakkelijker feedback en wordt alles wat ze doen gecontroleerd. In die praktijkervaring is het ook belangrijk om goed te communiceren met elkaar. Ook daaruit leren ze heel wat bij.

Je leert heel hard uit je fouten

Door die sessies stappen de studenten met heel wat meer zelfvertrouwen de ziekenhuiskamer binnen. Zo leren ze om zich in spoedsituaties rustig te houden en systematisch te werk te gaan.

De bacheloropleiding geneeskunde brengt de studenten niet alleen in een simulatieruimte. KU Leuven Campus Kulak werkt ook samen met het AZ Groeninge in Kortrijk waar de studenten hun tutorship volgen. Bij een tutorship mag je als student zelf de bevraging doen bij een patiënt onder begeleiding van een dokter. Elke week onderzoeken ze een specifiek orgaan, zo krijgen ze een overzicht van hoe het onderzoek van een hele lichaam in elkaar zit.

Deze opnames werden gefilmd voor de coronacrisis.

Bekijk ook

Auteurs: 
Redactie