Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

‘Water wordt alsmaar schaarser en duurder’

‘Water wordt alsmaar schaarser en duurder’

Programma
18/03/2020

In West-Vlaanderen zijn er heel wat voedingsbedrijven. Die industrie boomt en wil verder uitbreiden, maar ze stoten op een waterprobleem. De voedingsindustrie vraagt heel veel water en ze moeten dus op zoek naar alternatieven.  Zo komen bedrijven vaak met hun vragen bij kennisinstellingen terecht zoals bij de UGent Campus Kortrijk. Zij zijn een grote steun voor de aardappel- en groentenverwerkende industrie in onze provincie.

In de opleiding circulaire bioprocestechnologie kregen ze van de aardappelverwerkende industrie een vraag. Doctoraatstudenten Akram en Babtiste gaan op zoek naar hoe het gebruikte water in de voedingssector kan hergebruikt worden en wat ze kunnen doen met de suikers en het zetmeel die in dat water terechtgekomen zijn.

    Win-winsituatie

    In het kader van het project, genaamd Sucr’eau, breidt de UGent zijn campus in Kortrijk uit. Er wordt een piloothal gebouwd. Dat is een minifabriek waar ze het proces van de aardappelverwerkende industrie kunnen simuleren. Zo doen de studenten heel wat ervaring op, versterkt de Ugent zijn eigen expertise en kan het onderzoek rechtstreeks worden ingevoerd in de industrie. Van een win-winsituatie gesproken!

    Bekijk ook

    Auteurs: 
    Redactie