Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Poolcirkel en Lofoten

Poolcirkel en Lofoten

Download hier de brochure

Schrijf je hier in voor de infoavond

Al vroeg in de ochtend is het zover; op 66°33’51’’NB steken we de poolcirkel over, een denkbeeldige lijn tussen Nesna en Ørnes, aangegeven met het model van de wereldbol op een klein eiland. Doe je dit voor het eerst, dan word je volgens de legende gedoopt door Neptunus.

Stilletjesaan tekenen de Lofoten zich af tegen de horizon, ofwel Noorwegen in haar meest naturelle verschijning. Intussen liggen de Landegodefjord, Helligvær en Vestfjord achter ons. Steevast zie je op de Lofoten, naast de Rorbuer vissershuisjes houten droogrekken met kabeljauw. De kabeljauw wordt vanaf januari tot april in grote voorraden in de Vestfjord opgevist uit zee. Het droogproces transformeert de kabeljauw tot stokvis die geëxporteerd wordt naar Spanje, Italië en Afrika.

Kort na de middag verkennen we op eigen houtje Bodø. De stad staat bekend als de minimetropool van Noord-Noorwegen. In 2024 zijn ze trouwens de Culturele Hoofdstad van Europa.

Tegen de avond bereik je Stamsund en nog even later Svolvær, de pittoreske hoofdplaats van de Lofoten. Vanaf vandaag bevind je je boven de Poolcirkel, wat ook betekent dat je in de zone van Lady Aurora terechtgekomen bent. Vanaf vandaag en dit gedurende 6 dagen heb je een grote kans op noorderlicht. Op het Hurtigruten schip kun je in je kajuit een ‘noorderlichtknop’ activeren, zodat je steeds op de hoogte gehouden wordt van wanneer het noorderlicht te zien is!