Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Zes transmigranten gered uit container in Zeebrugge

Zes transmigranten gered uit container in Zeebrugge

Nieuws
24/02/2021

Zij werden aangetroffen op de terreinen van het bedrijf PSA op de westelijke strekdam. De transmigranten waren de nacht voordien in de container geklommen in het rangeerstation voor die de haven binnenreed via het spoor. Toen er bovenop hun container nog een andere werd geplaatst, begonnen ze te panikeren. Het mangat waardoor zij uit de container konden ontsnappen kon nagenoeg niet meer open, en ze belden het noodnummer van de politie. Het duurde een tijd voor de politie hen kon lokaliseren. Daarom riep ze op om geen boten meer te laten vertrekken en de werken op de kaaien stil te leggen.

Havenindringers

De container zelf was bestemd om te worden overgebracht naar Zweden. De zes personen (uit Algerije, Marokko, Libië en Oekraïne) bleken al meermaals te zijn gespot binnen en rond de haven. Eén onder hen verklaarde minderjarig te zijn, doch een botscan wees uit dat hij meerderjarig was. Zij zullen worden gedagvaard voor de correctionele rechtbank wegens het binnendringen in de haven van Zeebrugge.

“Het rangeerstation blijkt een gat in de beveiliging van onze haven te zijn. Deze zwakke schakel dient onmiddellijk structureel aangepakt te worden. In de eerste plaats moet de NMBS infrastructurele aanpassingen doen om ervoor te zorgen dat inklimmingen in het rangeerstation stoppen. We moeten ten alle koste vermijden dat er tentenkampen in Zeebrugge komen. Ik reken op 100% inzet en engagement van Brugs burgemeester De fauw als hoofd van bestuurlijke politie en als voorzitter van de haven om deze problematiek aan te pakken want niet enkel zorgt het voor onrust bij de bewoners van Zeebrugge maar ook voor financiële schade voor onze havenbedrijven”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese (N-VA) uit Brugge.