Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Zeelucht is goed tegen kanker

Zeelucht is goed tegen kanker

Nieuws
24/01/2019

De zeespray, zo noemen onderzoekers het zeewater dat door de golfslag in de lucht verneveld wordt, bevat heel wat natuurlijke stoffen die door algen en bacteriën geproduceerd worden, en die goed zijn voor je gezondheid. Wanneer je zeelucht inademt, neem je deze stoffen op in je lichaam – de bekende gezonde zeelucht.

Luchtstalen

Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben onderzocht welke effecten deze stoffen uit de zeelucht hebben op onze genen. “We hebben stalen genomen van de zeelucht en hebben die in het labo onderzocht”, zegt Emmanuel Van Acker. “Daar hebben we longkankercellen van de mens blootgesteld aan die luchtstalen, en bekeken welke gezondheidseffecten ze veroorzaken. Daarbij hebben we specifiek gekeken naar de effecten op onze genen, en dit vergeleken met resultaten uit andere wetenschappelijke studies.”

Gen afremmen

Uit het onderzoek is gebleken dat zeelucht de werking remt van een gen dat een belangrijke rol speelt in longkanker én in het cholesterolgehalte. Onderzoeker Jana Asselman: “Eerdere studies toonden aan dat longkankercellen afsterven en dat de cholesterol daalt wanneer we dit gen afremmen. Nieuwe potentiële kankertherapieën en de laatste generatie cholesterolremmers werken in op ditzelfde gen. Nu we weten dat ook zeelucht de werking van dit gen afremt, kunnen we verwachten dat zeelucht een gelijkaardig positief effect kan hebben op de gezondheid.”

Verder onderzoek

Het onderzoek loopt momenteel nog volop. De onderzoekers proberen nu te achterhalen welke stoffen in de zeelucht deze effecten veroorzaken en te begrijpen wat deze stoffen doen met andere cellen in ons lichaam.

Auteurs: