Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Zeebrugge blikt tevreden terug op 2018

Zeebrugge blikt tevreden terug op 2018

Nieuws
16/01/2019

Dat is een stijging van 8 procent in vergelijking met 2017. De stijging is vooral te danken door recordcijfers bij de rollende goederen en de heropleving van de LNG-overslag na een zwak 2017. 

De RoRo-trafieken namen toe met 6,4 procent tot bijna 16 miljoen ton. De stijging is onder meer te danken door een toename op de Spaanse markt waar Santander en Bilbao belangrijk zijn, maar ook de trafiek met Ierland en zelfs Groot-Brittannië nam stevig toe. Ook vloeibare bulk kende een sterke jaar, dankzij de heropleving van LNG. Er was een stijging van 67 procent tot 6,7 miljoen ton. Dat is vooral te danken aan het volume vanuit Qatar en het Russische Yamalcontract dat op kruissnelheid komt.

  De containervolumes bleven status quo, maar de vooruitzichten voor 2019 zijn zeer goed.

De haven behandelde vorig jaar 2,8 miljoen nieuwe wagens.  Na jaren van records betekende dat evenwel geen groei vorig jaar.   Het stukgoed daalde mer zowat 21% onder meer omdat steeds meer fruit in containers in de haven aankomt.  ook papierpulp, papier en karton worden niet meer als stukgoed behandeld.

Tewerkstelling

Wat de havenarbeid betreft is er een stijging en een record in een aantal shiften.  Het aantal havenarbeiders is met 1,7% gestegen.  Er werken er nu 2.100.

 

 

 

 

Auteurs: