Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Zaak strandmoord uitgesteld

Zaak strandmoord uitgesteld

Nieuws
16/02/2018

De advocaat van Farag diende klacht in voor een valse handtekening op het grievenformulier, maar ondanks het feit dat het onderzoek nog niet is afgrond, zal wel al gepleit worden.

Op 24 juli 2014 werd het levenloze lichaam van het slachtoffer rond 7.15 uur aangetroffen op het strand van Zeebrugge. Over haar gezicht lag zand, maar haar geslachtsdelen waren wel zichtbaar. El Sayed Farag, bijgenaamd Mike, kwam diezelfde dag al in het vizier van de speurders. Zijn gewelddadig gedrag tegenover zijn partner had er immers enkele maanden eerder al voor gezorgd dat hij een tijdje in de Nederlandse gevangenis was beland.

'Mike' werd de volgende nacht al ingerekend, maar bleef altijd beweren dat hij met de dood van zijn vriendin niets te maken heeft. Toch werd hij door de rechtbank van Brugge veroordeeld voor doodslag tot 20 jaar cel.

Grievenformulier

Farag ging in beroep. Maar bij het instellen van het beroep tegen een vonnis, moet sinds maart vorig jaar een zogenaamd grievenformulier worden ingediend waarop wordt aangeduid waarom men in beroep gaat. Bij Farag was enkel de strafmaat aangekruist, maar niet de schuldigverklaring waardoor het hof nu enkel nog over zijn straf kan oordelen. Farag blijft echter niet alleen zijn onschuld uitschreeuwen, hij beweert ook dat hij dat grievenformulier niet heeft ingevuld en dat het niet zijn handtekening is die onderaan staat. "Ik wil mijn zaak op een eerlijke manier opnieuw laten voorkomen en ik heb gezegd dat ik beroep zal aanteken tegen alles. Ik heb 20 jaar voor niks gekregen."

Zijn advocaat diende daarom klacht in tegen onbekenden voor valsheid in geschrifte. Op vrijdag 16 februari hield het hof een evaluatiezitting. De klacht is nog steeds hangende, maar op de resultaten van het onderzoek wil het hof niet langer wachten. "Ofwel is het grievenschrift vals en is er dus geen. Ofwel is het wel juist, en is er enkel een debat mogelijk over de strafmaat. Door het beroep van het openbaar ministerie, kan er in beide gevallen dus enkel een debat gevoerd worden over de strafmaat en de kwalificatie van moord of doodslag. De schuld staat dus sowieso vast", vatte het hof de discussie samen. Daarom wordt de uitslag van het schriftonderzoek niet langer afgewacht en wordt de zaak gepleit op 18 mei.

Auteurs: