Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

On y vase uit Kuurne mini-onderneming van het jaar

On y vase uit Kuurne mini-onderneming van het jaar

Nieuws
28/04/2018

Walibi was vanmorgen het decor voor de uitreiking van de Vlajo Awards 2018. Voor een publiek van 3.000 enthousiaste jongeren, leerkrachten, docenten en genodigden uit de bedrijfswereld werden de ‘Beste studentenondernemingen 2018’ bekendgemaakt. On Y Vase van Spes Nostra Kuurne won de hoofdprijs en is de mini-onderneming van het Jaar. Met een team van 15 leerlingen uit verschillende richtingen ontwerpten ze stapelbare magnetische vazen. Zo willen ze klanten hun eigen creativiteit laten gebruiken. Ze hebben twee variaties: de Y-petit en de Y-grand. Hun vazen worden geproduceerd in samenwerking met WAAK, een maatwerkbedrijf uit Kuurne. De  leerlingen deden alles buiten de lesuren, dat in tegenstelling tot vele andere mini-ondernemingen. On Y Vase mag ons land in juli vertegenwoordigen op de Europese finale in Belgrado.

Lees verder onder tweet.

Verkeerscampagne wint crowdfundingwedstrijd

Naast On Y Vase viel ook een andere West-Vlaamse groep in de prijzen. A high five for a safe drive van OLV Ter Duinen Zeebrugge won de crowfundingswedstrijd. Leerkracht Lies Van Hulle van OLV Ter Duinen uit Zeebrugge werkte samen met haar leerlingen van het vijfde jaar BSO een verkeerscampagne uit om deel te nemen aan het Europese project ‘Safety Tunes’. Ze bedachten de slogan ‘A high five for a safe drive’ met een eigen logo en maakten ook een strip. De jongeren mochten zelfs acteren in een professionele campagnefilm. Zij willen hun leeftijdsgenoten sensibiliseren over de gevaren in het verkeer, van dronken rijden tot opgefokte brommers.

Philippe Muyters: “Vlaanderen barst van ondernemende talenten”

“Ondernemingszin aanmoedigen is cruciaal”, predikt Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport. “Creatief denken, opportuniteiten opmerken, initiatief durven nemen, de handen uit de mouwen steken, doorzetten, falen en van nul herbeginnen – het zijn stuk voor stuk competenties die je ontwikkelt als ondernemer en waarvan je levenslang de vruchten plukt. Daarom willen we dat ondernemen deel uitmaakt van het Vlaamse onderwijsprogramma. Vlaanderen barst van ondernemende talenten: aan ons om hen te ontdekken zodat ze op jonge leeftijd al ontbolsteren. De Vlajo-projecten zijn daarvoor een geknipte methode.”

Peter Coenen: “Jongeren zetten vandaag meer dan ooit de stap naar mini-bedrijven”

“Ondernemerschap is ‘in’ bij jongeren”, vult Vlajo-directeur Peter Coenen aan.“2017 was een recordjaar voor nieuwe Vlaamse startups. Alsof ze een nieuwe hobby een kans geven, zo zetten jongeren vandaag meer dan ooit de stap naar mini-bedrijven. Doorheen hun academische carrière krijgen ze betere opleidingen, verleggen ze hun grenzen en stellen ze doelen voorop, gepassioneerd als ze zijn. Ze creëren producten, diensten en oplossingen en zetten ideeën om in noemenswaardige projecten. We moeten ook hun leerkrachten en mentors blijven ondersteunen in hun evoluerende rol als ‘teacherpreneur’. Die nieuwe benaming zal leraars helpen om deze hongerige generatie jongeren klaar te stomen voor opportuniteiten in een globaliserende wereld.”

Auteurs: 
Simon Dekaezemaker