Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Wie zijn de 10 genomineerden om Wim Lybaert op te volgen als West-Vlaams ambassadeur?

Wie zijn de 10 genomineerden om Wim Lybaert op te volgen als West-Vlaams ambassadeur?

Nieuws
14/11/2019

Iemand die het voorbije jaar een straffe prestatie neerzette en tegelijkertijd West-Vlaanderen ademt en uitdraagt. De bekendmaking van de nieuwe West-Vlaams Ambassadeur vindt plaats tijdens een feestelijk gala op 27 november in Brugge. U hebt gekozen voor 5 genomineerden, een vakjury heeft de andere 5 kandidaten aangeduid. Uit die tien finalisten kiest de jury uiteindelijk de tweede West-Vlaams Ambassadeur. 

BRIHANG

Rapper Brihang (26) ruilde dit jaar Knokke voor Schaarbeek. Van daaruit blijft Boudy Verleye zijn West-Vlaanderen op de kaart zetten. Drie jaar na zijn debuutalbum 'Zolangmogelijk' brengt hij 'Casco' uit. Opnieuw een plaat boordevol oprechte, zelfrelativerende West-Vlaamse rap. De single 'Steentje in me schoen' wordt op alle radiozenders grijsgedraaid.


MAAIKE CAFMEYER

Actrice Maaike Cafmeyer (46) veroverde de harten van Vlaanderen als agente Chantal in Eigen Kweek. Dit voorjaar schitterde de Torhoutse in de derde reeks van de serie. In de nieuwe fictieserie De Twaalf speelt ze een van moord verdachte moeder. De reeks won de prijs voor ‘Beste scenario’ op Canneséries. Dat is het festival voor de beste televisieseries.

© Corbis via Getty Images

HANNES COUDENYS

Hannes Coudenys (36 ) uit Kortrijk is vlogger en 'digitale creative'. Zijn blog Ugly Belgian Houses veroorzaakte al flink wat controverse. Nu trekt Hannes Coudenys voor Iedereen Beroemd elke week naar een van zijn lelijke huizen om sorry te zeggen. Ondertussen loopt in Tour&Taxis zijn pop-uptentoonstelling The Smile Safari, 's lands eerste Instagrammuseum.


NIELS DESTADSBADER

Voor Niels Destadsbader (31) was 2019 het zoveelste topjaar: het ereburgerschap van 'zijn' Deerlijk, MIA's in vijf categorieën en zijn derde Radio 2 Zomerhit. Niels mocht ook het Gala van De Gouden Schoen presenteren en hij klinkt binnenkort in de nieuwe begingeneriek van de VTM-soap Familie. Eind dit jaar zien we hem in de vierde Kampioenenfilm.


EMMA MEESSEMAN

Basketster Emma Meesseman (26) won met Jekaterinenburg in Rusland de beker en de titel. Haar strafste stunt zette ze neer in Amerika: met de Washington Mystics won ze de finale van de WNBA. Zelfs LeBron James tweette over haar. Niet evident : zo'n NBA-ster imponeren. Loodst ze nu de nationale basketploeg, de Belgian Cats, naar de Olympische spelen?

© NBAE via Getty Images

DELFINE PERSOON

Delfine Persoon (34) kreeg dit jaar wellicht de hardste klap te verwerken in haar carrière. De politie-inspecteur uit Gits verloor haar wereldtitel boksen bij de lichtgewichten aan de Ierse Katie Taylor. 'Schandalig' en 'onterecht' klonk het in de bokswereld. Toch knokt Delfine terug. Na haar zege tegen Helen Joseph is ze WBA-wereldkampioene bij de supervedergewichten, en de absolute nummer 1 over alle boksbonden heen.


DOMINIQUE PERSOONE

Chocolatier Dominique Persoone (51) verwierf internationale bekendheid met zijn chocoladecreaties. In 2019 zette hij zijn schouders onder verschillende goede doelen. Hij begon een werkgelegenheidsproject in Congo waar hij een chocoladefabriek bouwt in het Virunga-park. Daarnaast zamelde hij geld in voor het dierenasiel in zijn cacaoplantage in Mexico.

© Corbis via Getty Images

CONNY VANDENDRIESSCHE

Conny Vandendriessche (55) kreeg de Vlerick Award 2019. De jury roemde haar 'als rolmodel voor vrouwelijk ondernemerschap'. De Oostduinkerkse is medeoprichtster van uitzendkantoor Accent. Nu leidt ze Stella P, dat bedrijven helpt externe bestuurders te vinden. Met het fonds We Are Jane geeft ze vrouwelijke ondernemers een duwtje in de rug.


KARL VANNIEUWKERKE

Karl Vannieuwkerke (48) is een vaste waarde op de VRT-sportredactie. Zijn Tour de France-talkshow Vive le Vélo ging voor het eerst over het miljoen kijkers na de ritzege van Wout Van Aert. Vannieuwkerke laat geen mogelijkheid onbenut om zijn West-Vlaanderen in de kijker te zetten. Ook is hij een vurige promotor van het damesvoetbal.

© BELGA

RIK VERHEYE

Acteur Rik Verheye (33) brak door in de reeks Callboys op Vier. Als escort Jay Vleugels én zijn broer Jeremy Vleugels vertolkt de Knokkenaar de twee populairste callboys. Terwijl de serie op televisie zijn ontknoping kende, zetelt hij in de jury van De Slimste Mens ter Wereld. Ondertussen schrijft hij mee aan een nieuwe serie die zich in West-Vlaanderen afspeelt.

© BELGAIMAGE

Auteurs: 
Redactie