Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Wet-Macron zet West-Vlaamse ondernemingen onder druk

Wet-Macron zet West-Vlaamse ondernemingen onder druk

Nieuws
18/01/2018

Dat is het gevolg van de Franse Wet-Macron die in 2015 in werking trad. Ondernemersorganisatie Voka-Kamer van Koophandel West-Vlaanderen stelt de problematiek aan de kaak naar aanleiding van de nieuwjaarsreceptie.

De Franse president Emmanuel Macron stelde in 2015 een wet op, toen nog in zijn bevoegdheid als minister van Economie, die een einde moest maken aan sociale dumping en oneerlijke concurrentie, vooral van werknemers uit Zuid-Europa en Oost-Europa. Maar indirect had dat ook gevolgen voor België en dan vooral voor West-Vlaamse ondernemingen die geregeld werken op Frans grondgebied.

Door de wet moet iedereen die ook maar een dag in Frankrijk werkt aangegeven worden aan de Franse diensten. Dat zorgt voor een grote administratieve kost bij de ondernemingen, tot zelfs een miljoen euro op jaarbasis. Bovendien zijn heel wat ondernemers niet goed op de hoogte van de wet, wat leidt tot grote problemen. Er kleven stevige boetes op vastgestelde inbreuken, tot 2.000 euro per werknemer. Het zou gaan om ongeveer een honderdtal bedrijven en een duizend werknemers die jaarlijks gedetacheerd worden, die daar hinder van ondervinden. 

Oplossing in de maak?

Er zou een wetswijziging komen in maart. "Die zou het mogelijk maken voor de bedrijven in de grensregio om een vrijstelling van bepaalde verplichtingen te verkrijgen. Dit zou de detachering van Belgische medewerkers in Frankrijk minder risicovol maken en de kosten en lasten zouden ook zo worden teruggeschroefd." Voka West-Vlaanderen volgt de vorderingen nauwgezet op.

Auteurs: 

Operatie Oeganda, binnenkort op Focus en WTV