Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

West-Vlaanderen neemt ruk naar rechts, ook op platteland

West-Vlaanderen neemt ruk naar rechts, ook op platteland

Nieuws
27/05/2019

Vleteren heeft rechts gestemd, zoveel is duidelijk. Vooral federaal: één kiezer op vijf stemde N-VA. Nog sterker: één op vier stemde Vlaams Belang. Een winst van maar liefst twintig procent voor extreem-rechts. De migratieproblematiek kan meegespeeld hebben. (lees verder onder de foto)

Op straat in Vleteren weinig mensen die kunnen of willen uitleggen waarom ze op Vlaams Belang stemden. "Deze streek heeft al jarenlang traditie van eerder rechts te stemmen," zegt een Vleternaar aan onze ploeg. "Gewoon, uit onvrede, als proteststem" zegt dan weer iemand anders. "Onze gemeente is landelijk en dat willen we graag zo houden."

"’t Is de eerste keer dat ik stem op Vlaams Belang," zegt Geert Dael. "Ik was het stinkend beu om al dat oranje, rood of blauw op de televisie bezig te horen over postjes pakken." Marie-Paule De Bruyne zegt het zo: "Hier wonen er nog niet veel vreemden, en je voelt dat de jeugd die vreemden hier buiten wil houden, beetje per beetje komen ze toe. Onze zoon heeft een café'tje in Stavele, en alle jonge gasten daar hebben gestemd op Vlaams Belang."