Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

West-Vlaanderen als uitvalsbasis voor ontwikkelen van drones

West-Vlaanderen als uitvalsbasis voor ontwikkelen van drones

Nieuws
06/05/2021

Daarom beslist de Europese Unie in samenwerking met lokale overheden om DronePort West-Vlaanderen op te starten. Het project zal zich inzetten om drones ruimte en toepassingen te bieden om verder en beter te ontwikkelen. Om dit project te realiseren is er iets meer dan twee miljoen euro in de vorm van subsidies vrijgemaakt.

De dronesector is in volle ontwikkeling en omvat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, meer dan alleen de vliegende drones. Naast de opstijgende toestellen met propellers, bestaan er ook nog grond- en watergebonden varianten. En net die laatste is belangrijk voor het project Drone Innovations in de kustprovincie. De droneontwikkelaars kunnen immers nieuw ontwikkelde technologische snufjes direct uittesten in de Noordzee. Daarom zullen de activiteiten voornamelijk plaatsvinden in Koksijde, Oostende en Zeebrugge. De coördinator van het project is POM West-Vlaanderen, een provinciaal agentschap met een hart voor ondernemers.

We merken het misschien niet elke keer, maar we komen bijna wekelijks in aanraking met drones of we ondervinden er de voordelen van. Bijvoorbeeld wanneer er luchtbeelden op televisie te zien zijn  in programma’s als De Mol of bij een voetbalwedstrijd. Maar dat is heus niet de enige functie van drones. Gespecialiseerde bedrijven controleren en inspecteren er de staat van bruggen en hoge gebouwen mee, plaatsen waar ze anders moeilijk bij kunnen. Ook in de natuur hebben drones hun nut al bewezen. Hoge bomen of diepe waters zijn nu makkelijker te bereiken. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld boswachters of marinebiologen snel meer te weten komen over de staat van de natuur.

De drones voor op het vasteland zijn dan meer gericht op de veiligheidsdiensten. Voor de politie hebben de drones al vele malen hun nut bewezen. Opsporingen kunnen nu sneller en minder opvallend plaatsvinden. DOVO (Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen) gebruikt de toepassingen voor het vasteland vaak om ontploffingstuig te ontmantelen en onschadelijk te maken. Ook op militaire missies worden drones ingezet om landmijnen veilig op te sporen. De brandweer gebruikt ze dan weer als bluskanon om gebouwen met een hoog risico op instortingsgevaar te blussen.

“Wij zien het project als fabriek van de toekomst”

Sven Nachtergaele werkt bij POM West-Vlaanderen en is projectcoördinator van Drone Innovations. “Het project is eigenlijk vooral gericht op het aanbieden van ruimte en faciliteiten om drones te testen. Drones zullen steeds meer belang krijgen in ons leven. Daarom zien wij het project als fabriek van de toekomst dat de provincie West-Vlaanderen op de internationale kaart kan zetten. En dat willen we doen door de voordelen van de provincie ten volste te benutten. West-Vlaanderen is de enige Belgische provincie die grenst aan de zee. En die zee hebben we nodig om de onderwaterdrones uit te testen. Zo moeten we bijvoorbeeld jaarlijks het deel onder water van de windturbines in zee controleren, en dat doen we met die drones”, aldus Sven Nachtergaele.

Het project is nog niet bij het brede publiek gekend, maar daar kan nog verandering in komen. “We organiseren in het najaar een event over varende drones. Iedereen met interesse in drones zal daar zeker naar uitkijken. Veel details kan ik nog niet geven, want we zijn nog volop bezig met de voorbereiding. Het project eindigt in 2022, en we willen het op een mooie manier afsluiten”, zo besluit Sven Nachtergaele.

De vele toepassingsmogelijkheden van drones maken het voor Europa dus belangrijk om drones nog verder te ontwikkelen en zo de veiligheid van de Europese burgers nog meer te kunnen garanderen. Van biologische onderzoeken aan een koraalrif met een onderwaterdrone, tot het oprollen van drugsbendes met een drone met warmtecamera. Drones krijgen steeds meer een belangrijke waarde in ons leven en dat zal niet verminderen, integendeel. De EU maakt 800.000 euro vrij voor het project, de Vlaamse subsidie bedraagt 600.000 euro. Provinciaal krijgt DronePort West-Vlaanderen steun voor zo’n half miljoen euro.

Auteurs: 
Eli Inghelbrecht - Student Journalistiek Howest