Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

West-Vlaamse reacties op cultuurnota Jambon

West-Vlaamse reacties op cultuurnota Jambon

Nieuws
10/11/2019

Vanaf 1 januari moeten kunsthuizen het met zes procent minder werkingsmiddelen stellen, met uitzondering van zeven grote erkende kunstinstellingen. Zij krijgen 3 procent minder. De sector reageert verbolgen. “De culturele sector staat voor 1.18% van de Vlaamse begroting en daar gaat men middelen zoeken. Dit door van elk huis 6% weg te halen”, aldus Hans Dewitte, coördinator bij vzw Klein Verhaal.

Ook Kristof Jonckheere, directeur van kunstencentrum Buda in Kortrijk, vindt dit een uiterst vreemde maatregel. “Als je weet dat één euro een return van drie euro geneert, dan is het heel raar om net op deze sector te gaan besparen.”
Maar de maatregel die zo mogelijk nog harder inslaat, is de besparing van zestig procent voor projectwerking. Want vooral jonge kunstenaars zijn afhankelijk van dat geld, klinkt het.

Omdat de meeste organisaties al hun planning voor 2020 rond hebben, wordt er gevreesd dat er door het wegvallen van de steun grote financiële tekorten zullen ontstaan. De sector dringt aan op een overleg met de Vlaamse regering.

Auteurs: 
Simon Dekaezemaker
Gilles Honoré