Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Werkbezoek Loones aan steunschip Godetia

Werkbezoek Loones aan steunschip Godetia

Nieuws
26/11/2018

Momenteel worden de NAVO-operaties in de Baltische Zee nog vanop de Godetia geleid door een West-Vlaming, de Torhoutenaar Peter Ramboer. De Navo schepen liggen in een baai in Zweden. Er liggen naar schatting nog 100.000 mijnen en springtuigen van beide wereldoorlogen in zee en die moeten opgeruimd worden. "Van de Baltische regio tot in onze eigen regio of de stranden van Normandië... We zijn actief in al die regio’s, als we niet bezig zijn met militaire oefeningen", zegt Ramboer. (Lees verder onder de foto)

Het steunschip Godetia dateert van de jaren ’60 en is het oudste schip van de vloot. Maar de marine in Zeebrugge wordt de komende jaren helemaal gemoderniseerd. Er komen nieuwe fregatten, dat was al beslist, maar minister van defensie Sander Loones moet een eerste zwaar dossier behandelen. " Er komen zes nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen", zegt Loones. "Dat is een investering van 1,1 miljard euro. Dat is toch een bijzonder grote investering die begin volgend jaar normaal zal worden beslist. Onze ganse vloot wordt vernieuwd. Dat is belangrijk voor de provincie. Militairen uit de Baltische staten komen in de mijnenbestrijdingsschool in Oostende les volgen, omdat onze marine gespecialiseerd is in mijnen opruimen".

Russen

Maar zodra de NAVO schepen de Baltische Zee opvaren om mijnen op te sporen, komen de Russen dreigen. "Eergisteren zijn we ook overvlogen door vliegtuigen van de Russische luchtmacht met bommen eronder. Een heel duidelijke boodschap. Kijk, wij vliegen hier zomaar eventjes boven een NAVO flottielje. We gaan daar professioneel mee om. We houden het veilig. We zorgen dat er geen incidenten gebeuren", zegt commandant Peter Ramboer.

Auteurs: 
Stefaan Six