Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Weer Vlaamse vissersboot in Noorse wateren

Weer Vlaamse vissersboot in Noorse wateren

Nieuws
19/05/2021

De Noorse campagne kon van start gaan nadat tussen de Europese Unie en Noorwegen de nodige overeenkomsten werden bereikt. De Noorse zone werd op 16 maart 2021 opengesteld voor buitenlandse vaartuigen. Een aantal geïnteresseerde reders hebben zich aangemeld om een testreis naar de Noorse zone te ondernemen. De vissers krijgen individuele begeleiding van het departement landbouw en visserij. Dat is nodig omdat de meeste onder hen geen ervaring hebben met visserij in die Noorse zone en de bijhorende administratie.

 Het allereerste vaartuig vertrok op 19 april naar de Noorse zone voor 5 visdagen. De vangsten waren voornamelijk koolvis en kabeljauw en in kleine hoeveelheden ook leng en zeeduivel. De bemanning toonde zich zeer tevreden over de visserijmogelijkheden.

Momenteel zijn de voorbereidingen bezig voor een tweede testreis. De bedoeling is tegen de zomermaanden een goed zicht te krijgen op de vangstmogelijkheden zodat een duurzame visserij met goed beheer van de visbestanden kan uitgebouwd worden in de Noorse zone.

Alternatief voor de tongvisserij

De Noorse zone biedt mogelijkheden voor vissersvaartuigen die alternatieven zoeken voor de tongvisserij. In de Noorse wateren is pladijs de doelsoort voor de Belgische vissersvaartuigen, maar zijn er ook aantal bijvangstsoorten zoals tongschar, heilbot, leng, kabeljauw en heek die zorgen voor een rendabele visserij.

Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits: “De Noorse campagne is vooral een test met enkele intensief begeleide vaartuigen die ons veel leert over de vangstmogelijkheden en de eventueel weg te werken moeilijkheden. Verwacht wordt dat de campagne na 1 juli terug stilvalt, omdat Noorwegen dan opnieuw de voor de Belgische visserijsector meest toegankelijke gebieden zal sluiten tot het eind van het jaar om.de kabeljauw daar rust te geven. De opgedane ervaring zal ons helpen om de ondersteuning volgend jaar nog beter uit te werken en een gestructureerde Noorse campagne op te zetten in overleg met de vissers. ”

Auteurs: