Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

In week tijd dubbel zoveel agenten thuis door covid

In week tijd dubbel zoveel agenten thuis door covid

Nieuws
26/10/2020

Over heel het land is het aantal agenten in covid-quarantaine verdubbeld. "Het water staat veel korpsen aan de lippen", klinkt het bij de vakbonden NSPV en ACV. "Politieman zijn is een contactberoep, zeker bij de interventiediensten. Agenten vallen uit bij bosjes. In het hele land, zowel lokaal als federaal. Als dit zo nog enkele dagen doorgaat, is de basispolitiezorg niet meer gegarandeerd en zijn er gewoon geen agenten meer om tussenbeide te komen."

Thomas Detavernier van politiezone VLAS, voor Kortrijk, .Kuurne en Lendelede, zegt vanmorgen aan Radio 2 dat ze nu agenten vragen om op interventie een FFP2-mondmasker aan te doen. Die zijn veel veiliger dan de chirurgische mondmaskers die we doorgaans dragen. "Onze agenten moeten vaak tussenkomen op risicovolle plaatsen, waar ze vaak dicht bij andere mensen moeten komen. Dan zijn besmettingen niet uit te sluiten," zegt Detavernier.

De vakbonden willen dat agenten net als het verzorgend personeel prioritair maar ook preventief getest worden. Op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) luistert men. "De minister heeft in de regering de vraag gesteld om ook agenten voorrang te geven voor de coronatests. We gaan ervan uit dat dit eerstdaags in orde komt", zegt woordvoerster Sofie ­Demeyer.

Auteurs: