Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Website moet land- en tuinbouw aan voldoende seizoensarbeiders helpen

Website moet land- en tuinbouw aan voldoende seizoensarbeiders helpen

Nieuws
14/04/2020

In april heeft de land- en tuinbouwsector naar schatting zowat 15.000 seizoenarbeiders nodig. In mei zijn er dat naar schatting 25.000.

Heel wat van de vertrouwde werkkrachten van landbouwers kunnen door de coronacrisis dit jaar niet naar België komen. Omdat de oogst van heel wat tuinbouwproducten de komende weken niet op zich zal laten wachten, zoekt de sector extra helpende handen.

Dringende vraag

Op de nieuwe site helpdeoogst.be kunnen landbouwers met een dringende vraag naar seizoenarbeiders hun vacatures posten. Ze kunnen aangeven wat voor soort werk er is en voor welke periode. Dit kan dus via de computer, maar het kan ook telefonisch via het nummer 0800 30 700. VDAB werkt daarvoor samen met de sectororganisaties.

Extra stimulans

Wie interesse heeft in een job bij een boer in de buurt kan zich ook eenvoudig melden via de site. Dat kunnen werkzoekenden, jobstudenten, gepensioneerden of wijkwerkers zijn. Werken in de land- en tuinbouw wordt door een federale maatregel ook mogelijk voor de vele tijdelijke werklozen. Om hen een extra stimulans te geven te werken in de land- en tuinbouw zullen ze na goedkeuring van de maatregel door de regering 75 procent van hun dagelijkse uitkering voor tijdelijke werkloosheid kunnen combineren met een inkomen in land- en tuinbouw.

ABS reageert opgetogen

Het Algemeen Boerensyndicaat reageert tevreden met de lancering van de website. "Het Algemeen Boerensyndicaat is opgetogen met de lancering van deze website. Eveneens zijn we tevreden met de maatregelen die genomen werden inzake de tijdelijke werklozen, namelijk dat zij 75 % van hun uitkering kunnen behouden in combinatie met een inkomen als zij gaan werken in de land- en tuinbouw. Bijna een maand terug lanceerden wij vanuit het ABS reeds dit voorstel. In ons bericht van 18 maart stond: ‘Voor mensen die in de situatie van tijdelijke werkloosheid door overmacht terechtkomen, is het aangewezen dat zij, door te werken in de land- en tuinbouw, wat extra kunnen bijverdienen als aanvulling op de compensatie die vanuit de overheid voorzien is’."

Auteurs: