Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Wat verandert er op 1 april?

Wat verandert er op 1 april?

Nieuws
31/03/2020

Proximus lanceert 5G-aanbod

Proxmus start morgen/woensdag als eerste operator in België in 30 gemeenten met het mobiele netwerk 5G, al zal het maar een "light" versie daarvan zijn op de bestaande infrastructuur. De telecomoperator versnelt ook de uitrol van zijn vaste glasvezelnetwerk.

Proximus komt meteen met 5G, al gaat het om een "light" versie van die nieuwe technologie. Er is immers nog geen spectrum geveild, er zijn nog geen nieuwe stralingsnormen en Proximus heeft ook geen nieuwe antennes geïnstalleerd. Met de bestaande infrastructuur kan het bedrijf naar eigen zeggen 5G met snelheden tot 30 procent boven die van 4,5G aanbieden. "Maar dat zal blijven evolueren. Dit vervangt niet de nood aan een spectrumuitrol", luidt het.

Proximus lanceert dit aanbod in 30 gemeenten in België. In West-Vlaanderen gaat het om Kortrijk, Waregem, Nieuwpoort, Oostende, Brugge en Knokke-Heist.

Anticonceptie gratis voor vrouwen tot 25 jaar

Anticonceptiemiddelen worden gratis voor vrouwen tot 25 jaar. De morning-afterpil wordt volledig gratis, ongeacht de leeftijd. Het gaat om een beslissing van minister van Volksgezondheid Maggie De Block waarvan het koninklijk besluit midden februari werd goedgekeurd.

De maatregel maakt deel uit van het budget van de gezondheidszorg voor 2020, dat eind vorig jaar werd goedgekeurd. De maximumleeftijd voor de tegemoetkoming 'contraceptie bij jongeren' wordt opgetrokken van 20 naar 24 jaar, en de leeftijdsgrens voor de tegemoetkoming van de morning-afterpil van 21 jaar, wordt geschrapt. Concreet betekenen beide maatregelen dat contraceptiemiddelen voor vrouwen tot 25 jaar gratis worden. Voor de morning-afterpil geldt dat voor alle vrouwen, ongeacht de leeftijd. De regering maakt daar 6,9 miljoen euro per jaar voor vrij.

Hoger remgeld bij niet-geconventioneerde kinesitherapeuten

Begin deze maand was meer dan 60 procent van de kinesitherapeuten - 84,5 procent om precies te zijn - toegetreden tot de laatste overeenkomst tussen de beroepsgroep en het Riziv die sinds begin dit jaar van kracht is. Dat meldt het Riziv. Een van de gevolgen daarvan is dat de terugbetaling voor geneeskundige verzorging van alle verstrekkingen door niet-toegetreden kinesitherapeuten vanaf 1 april met een kwart verminderd wordt. Dat betekent dus dat de eigen bijdrage van de patiënt, het remgeld, hoger zal liggen. Patiënten zullen bij die kinesitherapeuten mogelijk ook toeslagen moeten betalen op de tarieven die de kine's kunnen aanrekenen.

Het hoger remgeld geldt niet voor patiënten die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. De verhoging van het remgeld geldt tot het einde van de overeenkomst, dus tot eind 2021.

BNP Paribas Fortis trekt aantal tarieven op, Belfius stelt uit

BNP Paribas Fortis en overheidsbank Belfius trekken een aantal banktarieven op. BNP Paribas Fortis doet dit vanaf 1 april, Belfius was dit ook van plan, maar stelt nu de verhoging uit tot 1 juli.

Bij Belfius verhogen (vanaf 1 juli dus, omwille van de coronacrisus) de tarieven voor manuele overschrijvingen. Het tarief stijgt van 1,25 euro naar 2 euro per manuele overschrijving. Klanten blijven wel recht hebben op 24 gratis manuele overschrijvingen per jaar. Ook de portkosten voor rekeninguittreksels stijgen. Per verzending stijgt het tarief van 1,70 euro naar 2 euro. Bij Belfius is te horen dat er heel wat gratis en niet-digitale tarieven bestaan. Klanten van 70 jaar en ouder zijn bovendien vrijgesteld, heeft Belfius beslist. Ze kunnen onbeperkt manuele overschrijvingen doen met een Comfort-rekening. De verzending van rekeninguittreksels wordt bovendien gratis, als dat één maal per maand gebeurt.

BNP Paribas Fortis rekent klanten vanaf 1 april 2 euro aan per papieren overschrijving.

Lagere retributie in pleziervaartsector

En, voor wie het aanbelangt: De tarieven voor het aanvragen van registratiebrieven en handelsplaten voor plezierboten gaan op 1 april omlaag. De prijsdalingen zijn een gevolg van een reeks administratieve vereenvoudigingen en van de bijkomende digitalisering. Het kabinet van minister voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) wijst er wel op dat, "gelet op de huidige situatie om alles ondertekend en gepubliceerd te krijgen dit met enkele dagen vertragingen kan ingaan".

Auteurs: 
Belga