Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Wat bezoekt Obama eigenlijk?

Wat bezoekt Obama eigenlijk?

Nieuws
20/03/2014

Het stijlvolle 'Flanders Field American Cemetery and Memorial' telt 368 zerken in wit marmer uit Carrara en ligt in een mooi verzorgd park van twee hectare.

Herdenkingsdag Memorial Day
 

Ieder jaar, op de zondag dichtst bij 30 mei, wordt op de begraafplaats de herdenkingsdag Memorial Day gehouden voor de Amerikaanse oorlogsslachtoffers. Op 30 mei 1927 vloog Charles Lindbergh over deze begraafplaats in zijn Spirit of St. Louis om zijn gevallen landgenoten te groeten en 'poppies' over hun graven uit te strooien. Dit gebeurde 9 dagen na zijn historische vlucht over de Atlantische Oceaan.

De Memorial Day viering heeft echter nog iets unieks in Waregem. Er is een duidelijk aandeel van de lokale bevolking onder de vorm van de ‘zingende kinderen’. Al meer dan 90 jaar zingen Waregemse kinderen het Amerikaans volkslied op Memorial Day; elk jaar opnieuw een ontroerend moment voor de aanwezigen. Vele generaties kinderen hebben hierdoor een speciale band met de begraafplaats en komen nog elk jaar terug. Vele generaties Waregemnaars dronken zelfs hun eerste Coca-Cola na het zingen van het Amerikaanse Volkslied op Flanders Field. Sinds een viertal jaar werd deze traditie van zingende kinderen overgenomen bij de ceremonie op het Ardennes American Cemetery

Begraafplaats
 

De architect van de begraafplaats is Dr. Paul P. Cret uit Philadelphia, Pennsylvania. Vanaf de mooie ijzeren poort aan de ingang leidt een kleine, met linden afgeboorde laan naar de 'Memorial Chapel' in het midden van het domein. Links kom je langs de Visitor's Room en rechts langs de vlaggemast, waar dagelijks de Amerikaanse vlag wordt gehesen, op een 15 meter hoge mast.

Op het einde van de kleine laan leiden treden naar de hoek van een verzonken grasplein, met in het midden een indrukwekkende kapel. Bij het betreden van de kapel vindt men de namen van 43 Amerikaanse soldaten, die in een naamloos graf rusten, gebeiteld in rozig getinte marmeren panelen. Parallel, langs iedere zijde van het lager gelegen groen, hebben we vier identieke verdelingen van de begraafplaats.

Vanuit het midden leiden stapstenen naar de drie andere hoeken, naar een kleine met bomen omzoomde ruimte, waar een versierde urne op een voetstuk rust, met daarin gesculpteerd de kentekens van de vier Amerikaanse divisies welke in België gestreden hebben.

De vier identieke verdelingen tellen elk 92 graven in witte marmer. 21 van deze 368 graven bergen de lichamen van onbekende soldaten.

Auteurs: