Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Wat beslist overlegcomité? En wat vinden onze streekpolitici?

Wat beslist overlegcomité? En wat vinden onze streekpolitici?

Nieuws
13/04/2021

Veel mensen snakken naar versoepelingen maar de cijfers kleuren nog maar lichtgroen. De ziekenhuizen liggen nog vol maar de vaccinaties lopen nu wel vlotter.

Het is uitkijken naar beslissingen over de niet-essentiële winkels en de niet-medische contactberoepen, die bij de zogenaamde paaspauze hun activiteiten moesten stopzetten of aan maatregelen onderwerpen. De heropening van de horeca op 1 mei, lijkt weinig kans op slagen te hebben.

Terrassen heropenen?

De vraag is wat er intussen kan gebeuren. De Vlaamse regering steunt al langer het idee om de terrassen te openen. Bij vorige pogingen werd die piste steevast afgewend, maar ze zou nu volgens sommigen iets meer kans op slagen hebben. Daarbij wordt vooral opgemerkt dat het kan helpen om de openbare orde te helpen handhaven. Wat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid sneuvelt, is het reisverbod.

Gemeentebesturen

Intussen hebben vooral de gemeentebesturen de handen vol om alles in goeie banen te leiden. We legden ons oor te luisteren bij Francesco Vanderjeugd, de burgemeester van Staden en Philippe Decoene die bestuurder is van de Vereniging voor Vlaamse steden en Gemeenten (VVSG) en ook schepen is in Kortrijk. 

Wit/zwart

"Ik hoor in mijn gemeente twee kanten", zegt Vanderjeugd. "Het is echt genoeg geweest, we kunnen niet meer. Het is zwaar hoe we in onze vrijheid beperkt worden. Maar anderzijds hoor ik: het moet strenger. Een korte lockdown, drie weken en dan zijn we er door".

"Als je nu weer versoepelt en het draait slecht uit met de cijfers mag je van vooraf aan weer herbeginnen. En dat kan de bedoeling niet zijn", zegt Philippe Decoene. "Je kunt niet een sector eruit halen. Temeer omdat we terecht hebben gekozen om het onderwijs zo goed als mogelijk intact te laten en dat vraagt opofferingen van andere sectoren.

"Er is geen kant- en klaar draaiboek voor deze situatie", vindt Vanderjeugd. "Maar ik ben er zeker van als je sneltesten kunt combineren met een goeie vaccinatiegraad en gericht hernemen van de vrijheid, het wel lukt", zegt Philippe Decoene. "We krijgen ook heel wat vragen van verenigingen die denken aan zomeractiviteiten. Dat is moeilijk, want we hebben geen glazen bol om perspectief te bieden. We proberen hen zo goed als mogelijk te begeleiden".

De burgemeester van Moorslede Ward Vergote windt op een njet voor een terrasheropening op het sociale medium twitter alvast geen doekjes.  En ook die van Knokke-Heist overweegt ze te openen, zelfs als het overlegcomité het verbiedt. En zo zijn er wel meer...

 

Auteurs: 
Karl Vandenberghe