Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Wannes Cappelle laureaat van vijfde Ups & Downs Prijs

Wannes Cappelle laureaat van vijfde Ups & Downs Prijs

Nieuws
01/10/2016

De prijs, een sculptuur van kunstenaar Luc Evenepoel, zal uitgereikt worden tijdens het symposium 'Herstel & Veerkracht' dat de organisatie op 8 oktober organiseert in het Leuvens Provinciehuis.

Cappelle wordt gelauwerd omwille van de vele positieve bijdragen die hij de afgelopen jaren leverde aan de taboedoorbreking en destigmatisering van psychische problemen. Zo schreef hij het pakkende lied 'Onderbemand' als peter van Buddy Werking Vlaanderen, trad hij op in het kader van het 10-jarig bestaan van Te Gek!? met de 'Manische Mannen' en speelde hij met Kristien Hemmerechts de 'Te Gek Intiem-voorstelling' over liefde in tijden van manische depressie. Hij schreef in 2015 ook het essay 'Ontferm U', dat een uitdagende pleidooi is om meer psychische kwetsbaarheid toe laten in onze samenleving.

Eerdere laureaten van de Ups & Downs Prijs waren acteur Ben Segers, minister Guy Vanhengel, theatermaker Dirk Tanghe en reportagemaker Sjoerd Tanghe. Vorig jaar ging de prijs naar de ervaringsdeskundigen Brenda Froyen en Hans Meganck die over hun herstelproces een boek publiceerden.

Ups & Downs heeft in acht Vlaamse steden een zelfhulpgroep die maandelijks samenkomt voor informatieve sessies of gespreksavonden. Naar schatting 200.000 personen in Vlaanderen worden getroffen door een vorm van stemmingsstoornis.

Auteurs: 
Belga