Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Waar zal er stakingshinder zijn morgen?

Waar zal er stakingshinder zijn morgen?

Nieuws
12/02/2019

Aanleiding is het mislukte loonoverleg tussen de vakbonden en de werkgevers. Die laatsten willen de lonen met 0,8 procent optrekken bovenop de index voor de komende twee jaar. Maar dat vinden de bonden ruimschoots onvoldoende. Hoewel de actie vooral gericht is op de werkgevers in de privésector, springen de overheidsvakbonden mee op de kar.  En dat zal ongetwijfeld hinder met zich meebrengen.

Trein, tram en bus

Bij de NMBS verwachten ze dat gemiddeld bijna de helft van de treinen zullen rijden tijdens de 24 urenstaking op het spoor die vanavond om 22.00 uur begint. "Tijdens de ochtend- en de avondspits zal het merendeel van de IC-treinen rijden", klinkt het, "net als een beperkt aantal L- en S-treinen. In de daluren zullen voornamelijk IC-treinen rijden". Op het spoor geldt de minimale dienstverlening. Meer info vind je op de routeplanner via www.belgianrail.be.

Ook bij De Lijn verwachten ze veel hinder woensdag. De kans bestaat dat een aantal chauffeurs niet uitrijden. Werkwillige chauffeurs zullen ingezet worden op de prioritaire lijnen. Het komt er op aan om je goed te informeren via verstoring.delijn.be om te kijken welke bussen en trams al dan niet rijden.

Scholen

Ook de leerkrachten uit het onderwijs laten van zich horen uit onvrede met de regeling over de pensioenleeftijd. Vooral diegenen die aangesloten zijn bij de socialistische vakbond. Maar ook de christelijke onderwijsvakbond is solidair. Of er uiteindelijk gestaakt wordt, hangt af van school tot school, de meeste scholen voorzien wel opvang.

Luchtverkeer

Brussels Airlines heeft alle vluchten van en naar Zaventem geschrapt. TUI fly, dat ook Oostende aandoet, wijkt uit naar luchthavens in Frankrijk en Nederland.  Passagiers worden met bussen naar en van die luchthavens gebracht.

Bedrijven

Ook in grote bedrijven zal de stakingsactie voelbaar zijn. Vooral in grote metaal- en textielbedrijven is de actiebereidheid groot, maar ook daarbuiten kan er hinder zijn. In voedingsbedrijven bijvoorbeeld. Of in de supermarkt

Het ACV voert alvast actie in de buurt van Ring Shopping in Kortrijk. Het ACOD verzamelt dan weer op het plein voor het station in Brugge. Ook in het zuiden van de provincie en in Oostende staan er piketten. Er komen wellicht filterblokkades, onder meer aan de industriezone bij de Vlamingstraat in Wevelgem en wellicht ook aan de industriezone in Avelgem.  Er zullen ook stakingspiketten staan aan enkele grote bedrijven zoals Unilin in Wielsbeke, TVH in Waregem, Tyco in Oostkamp, Proviron in Oostende en Bombardier in Brugge.

Havens

De havenvakbonden dreigen ermee de havens plat te leggen, ook die van Zeebrugge. Havenarbeiders zullen op de rotondes met toegang naar de haven vanaf 4u stakerspiketten opzetten.

Lokale besturen

In gemeenten en steden is het mogelijk dat bepaalde personeelsleden niet komen opdagen en diensten dus onderbemand of helemaal niet bemand zijn. In Deerlijk bijvoorbeeld is de jeugddienst gesloten. Dat geldt ook voor het gemeentehuis. Ook de Brugse musea blijven dicht. Door een tekort aan personeel zullen de sportcentra De Pionier en Ter Linde in Wervik alvast gesloten zijn. Maar de lijst is zeker niet limitatief.

Auteurs: