Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Waakdrempels in IJzerbekken overschreden

Waakdrempels in IJzerbekken overschreden

Nieuws
29/01/2021

In de Aarsdamstraat Handzame trad de Handzamevaart gisteren al uit zijn oevers. En ook de Klerkenstraat in Diksmuide had gisteren al te kampen met wateroverlast. Pieter-Jan  Tailleu (dijkgraaf / beheerder Zuidijzerpolder): "We verwachten tegen de avond dat de IJzer en Ieperleekanaal op hun maximale niveau zal komen. Een 4m50, dat is nog steeds onder de alarmdrempel van 4m85. Dat betekent dat we nog hogere waterstanden verwachten en dat de natuurlijke overstromingsgebieden van de IJzervallei en Handzamevallei blank zullen staan.

Het overtollige water wordt dan ook vrijwel meteen afgevoerd naar de Noordzee en heeft geen tijd om diep in de bodem te dringen. Het stroomgebied van de IJzer is ruim 1000 vierkante kilometer groot, één derde van al dat water komt uit Frankrijk.

"Momenteel hebben wij een debiet uit Frankrijk van 50 kubieke meter per seconde, terwijl we momenteel gemiddeld lozen van 40-50 kubiek in Nieuwpoort. We krijgen meer water binnen uit Frankrijk. Al het water uit Heuvelland, Ieper en de Handzamevallei moet daar dan nog bij komen richting Ijzer", zegt Pieter-Jan Taillieu, beheerder van het gebied Zuidijzerpolder.

Noodnummer 1722 actief

Intussen is het tijdelijk het nummer 1722 geactiveerd. Als uw hulpverleningszone over een e-loket beschikt zal 1722 doorverwijzen naar het e-loket van de brandweer. Normaal staan de overstromingsgebieden een tweetal weken blank. Door aanhoudende regen kan dat dit jaar drie weken tot een maand duren.

 

 

Auteurs: