Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Waak en Wienerberger maken 200.000 beeldjes voor WOI-project

Waak en Wienerberger maken 200.000 beeldjes voor WOI-project

Nieuws
19/01/2016

De beeldjes zullen in 2018 in provinciedomein De Palingbeek gezet worden, samen met nog 400.000 andere beeldjes.

"ComingWorldRememberMe" is een beeldenproject van kunstenaars Jan Moeyaert en Koen Vanmechelen. Zij werden door de provincie West-Vlaanderen, in het kader van het herdenkingsprogramma GoneWest, gevraagd om een landscape uit te werken. Het idee is dat er 600.000 beeldjes worden gemaakt die symbool staan voor de oorlogsslachtoffers op Belgische grond. Die zullen dan in het slotjaar van de herdenking, 2018, geplaatst worden in het Niemandsland in Zillebeke.

In de eerste plaats gaat het om een participatief project. Iedereen die wil kan een beeldje maken in één van de mobiele of vaste ateliers van het project. "Maar we zijn nooit zo naïef geweest te denken dat er op die manier 600.000 beeldjes zouden gemaakt worden. Momenteel hebben 80.000 mensen het peter- of meterschap van een beeldje op zich genomen.

Enclave

Waak en Wienerberger kwamen met de oplossing voor 200.000 beeldjes. Via een enclave zal Waak vier werknemers tewerkstellen in een atelier. "Op die manier kunnen we onze mensen, met beperkingen, maar vooral met mogelijkheden, zo dicht mogelijk bij het gewone werkveld brengen. Met kunst en geschiedenis kunnen we iets volledig nieuws integreren binnen onze werking", aldus directeur Tim Vannieuwenhuyse, die met Waak 1.850 mensen met een beperking tewerkstelt. De rest van de beeldjes zal gerealiseerd worden via kleinere samenwerkingen.

Auteurs: 
Belga